BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, 4 November 2010

Rahsia Ramping Wanita Jepun

Tabiat makan memang mampu mengubah diri apatah lagi jika rajin meneliti corak pemakanan yg diwarisi secara tradisional di pelbagai pelosok dunia. Antara tabiat pemakan yg sering menjadi tumpuan adalah diet warisan masyarakat Asia khususnya di Jepun, China, Korea, Vietnam, Thailand dan India. Hasil tulisan perunding pemasaran kelahiran Jepun, Naomi Moriyama menerusi bukunya berjudul Japanese Women Don't Get Old Or Fat, menyelongkar petua di sebalik gaya hidup wanita negara matahari terbit itu yg muda bertenaga. Dia bukanlah mengamal diet, tetapi rahsianya mudah saja, menikmati masakan rumah cara Jepun. Dia juga yakin jangka hayat hidup yg panjang dan kadar obesiti yg rendah di kalangan masyarakat Jepun banyak berkait dengan jenis makanan disediakan di rumah. Lebih langsing dan bertenaga, dia berkongsi strategi pemakanannya yg digelar sebagai tujuh rahsia dapur Tokyo.

Rahsia Pertama: Makanan yg menjadi keutamaan termasuk ikan, soya, nasi, sayur-sayuran dan buah-buahan.

Rahsia Kedua: Sajian makanan adalh kecil.

Rahsia Ketiga: Sup Miso menjadi sajian sarapan utama.

Rahsia Keempat: Memasak secara sederhana.

Rahsia Kelima: Nasi menggantikan roti.

Rahsia Keenam: Hanya jamah sedikit makanan pencuci mulut.

Rahsia Ketujuh: Wanita Jepun lazimnya tidak mengamalkan diet sebaliknya hanya makan apa saja yg digemari dalam jumlah sedikit.

Saturday, 27 March 2010

Yang Baik VS Yang Jelik - Betulkah makanan berkhasiat tidak baik?

SUKANYA SOYA

Yang Baik:
Soya merupakan antara sumber protein yg popular. Kandungan isoflavonoid dlm soya dikatakan mampu mencegah pertumbuhan sel-sel kanser. Pengambilam soya dlm bentuk ekstrak seharusnya mendapat perhatian doktor kerana kononnya ia boleh menyebabkan kanser payudara.

Yang Jelik:
Penghidap penyakit gout seharusnya menjauhi soya kerana ia mampu meningkatkan kadar 'purine' dlm tubuh yg akan berubah menjadi asid.

MAKAN BAYAM UNTUK KUAT!

Yang Baik:
Baiknya sayur hijau ini adalah kerana kandungan kolin dan inositol yg amat baik utk mengatasi masalah pembuluh darah mengeras. Kandungan flavonoid dan karotenoid di dlmnya pula bertindak sebagai bahan anti aksidan yg berperanan utk mencegah kanser. Bayam mengandungi vitamin K yg amat diperlukan utk pembekuan barah.

Yang Jelik:
Bayam merupakan sumber serat dan jika diambil berlebihan akan menggangu penyerapan mineral dlm badan. Bayam yg kaya dgn zat besi seharusnya diamalkan, tetapi neutralkan penyerapan zat besi ke dlm tubuh dgn segelas jus oren, strawberi atau tomato.

SEJUKNYA TEH HIJAU!

Yang Baik:
Teh hijau amat baik utk kesihatan kerana kandungan anti oksidan polifenol di dlmnya yg menghalang pertumbuhan sel2 kanser. Selain itu, baiknya teh hijau kerana ia melindungi jantung, mengurangkan lemak dlm tubuh dan menjaga berat badan ideal utk tubuh.

Yang Jelik:
Kandungan 'thein' dlm teh kan menyebabkan tubuh terlebih segar dan menyukarkan seseorang utk tidur. Mengamalkan teh hijau secara berlebihan berkemungkinan membuatkan anda insomnia.

SYOKNYA MAKAN TELUR!

Yang Baik:
Telur dinikmati kerana kandungan protein dan kolesterol di dlmnya. Putih telur penyumbang protein tetapi sebiji kuning telur sudah cukup utk memenuhi keperluan kolesterol seorang dewasa utk sehari iaitu sebanyak 200 mg sehari.

Yang Jelik:
Jgn makan putih telur berlebihan kerana ia boleh menyebabkan masalah pada ginjal. Pengambilan kuning telur secara berlebihan akan meningkatkan kadar kolesterol dlm darah dan menyebabkan serangan penyakit darah tinggi. Katakanlah anda alah pada protein telur, anda akan mendapat bisul walau hanya dgn mengambil sebiji telur sahaja.

ENAKNYA MAKAN YOGURT!

Yang Baik:
Makanan ini mengandungi probiotik iaitu bakteria baik utk menguatkan sistem imunisasi tubuh.

Yang Jelik:
Baik utk amalkan, tetapi pengambilan berlebihan hanya akan menyebabkan kegemukan kerana ia dihasilkan dari susu penuh krim. Selain itu, pengambilan yogurt secara melampau juga akan mengakibatkan peningkatan kadar kolesterol dlm badan seseorang. Rasa masam dlm yogurt boleh menyebabkan serangan gastrik jika perut anda alah dgn rasa asid.

SERONOKNYA MAKAN IKAN BAKAR!

Yang Baik:
Ikan baik utk kesihatan kerana ia membekalkan Omega 3, sejenis asid lemak tidak tepu. Kebaikan khasiat ini adalah ia memperbaiki sistem otak dan mengurangkan risiko seseorang itu mendapat serangan jantung.

Yang Jelik:
Terlalu banyak mengambil akan akan menyebabkan masalah pada ginjal. Jika anda mengambil khasiat Omega 3 ini dlm bentuk suplemen, ia berisiko utk menyebabkan pendarahan.

JOM MAKAN LOBAK MERAH!

Yang Baik:
Kaya dgn khasiat beta karotena yg baik utk tubuh.

Yang Jelik:
Kandungan serat yg tinggi dlm lobak merah akan menyebabkan seseorang itu sembelit jika ia diambil berlebihan. Selain itu, ia juga akan mengganggu penyerapan mineral dlm saluran pencernaan. Anda pasti tidak mahu kulit anda menjadi kekuningan kerana berlebihan khasiat beta karotena bukan?

HARI-HARI MAKAN ROTI!

Yang Baik:
Bagusnya mengamalkan roti kerana ia kaya dgn serat tidak larut yg membantu melancarkan sistem pencernaan dan mengurangkan risiko seseorang mandapat kanser usus besar.

Yang Jelik:
Roti yg dihasilkan dari gandum tinggi dgn karbohidrat dan serat. Pengambilannya secara berlebihan akan menyebabkan berat badan meningkat. Pengambilan serat secara berlebihan juga akan membuatkan anda mendapat sembelit dan ia menggangu penyerapan mineral oleh tubuh.

AYUH MINUM JUS BUAH!

Yang Baik:
Apa yg baiknya jus buah2an mengandungi banyak jenis khasiat. Ia kaya dgn protein, serat, vitamin, mineral dan banyak lagi.

Yang Jelik:
Pengambilan jus buah2an tanpa gula sebenarnya sama saja seperti anda mengambil minuman bergula kerana kandungan gula semulajadi dlm buah2an. Apa yg boleh anda lakukan adalah dgn menghasilkan jus dari buah2an yg kurang manis.

MANISNYA BUAH BERI!

Yang Baik:
Semua jenis buah beri mengandungi zat anti oksidan yg tinggi termasuk vitamin C dan 'anthocyanin' Ia menghindarkan masalah kerosakan sel dlm tubuh dan menghindarkan kanser.

Yang Jelik:
Tiada apa yg tidak baik pada buah beri, ia boleh diambil secara berlebihan. Tetapi, bagi mengelakkan anda kekurangan vitamin lain, eloklah anda mengambilnya bersama makanan lain. Anda boleh menikmati salad buah beri atau meletakkan buah beri di dlm mangkuk bijirin anda.

KEJU - Sihat & Berkhasiat

KEJU DARI MANA YA....?
Nama keju dipinjam daripada bahasa Portugis adalah makanan padat yg diberbuat lebih daripada 3000 jenis keju di seluruh dunia yg berasal dari Perancis, Jerman, Belanda, Denmark, Itali, Amerika Syarikat, Eropah dan sebagainya

KEJU ADA BEZA KE?
Tentu sekali....Sedap memang sedap tetapi sebelum menikmatinya, baik anda teliti beberapa faktor yg membezakan keju.
Antaranya:
Asal susu
Sebahagian besar keju dibuat daripada susu sapi tetapi ada juga dihasilkan daripada susu kambing atau kerbau dan susu unta.
Kadar lemak
Utk mendapatkan kadar lemak yg diinginkan, susu dicampur dgn susu rendah lemak sehingga kadar lemaknya turun atau dicampur dgn krim supaya kadar lemaknya meningkat.

APA KHASIATNYA?
Keju yg berasal dari susu menjadikan ia sumber yg penting dlm membekalkan karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral.

DIET!
Menjadi menu yg perlu dijauhi tetapi menurut pakar pemakanan, segala khasiat terdapat dalam keju dan ia boleh diambil tetapi dalam kuantiti yg sederhana.

Selain itu, ada juga yg memilih keju mozzarella utk menurunkan berat badan tetapi sebenarnya keju ini lebih baik utk pembentukan otot. Keju cheddar pula membantu menguatkan tulang dan baik utk tenaga.

Beberapa hasil kajian mendapati keju mengurangkan gejala sindrom pra menstruasi dan memperkuatkan tulang. Manakala kandungan mineral yg tinggi sangat baik utk melindungi gigi daripada karies.

Ingat! Bagi anda yg mengalami alahan dgn laktosa, selain mereka yg mempunyai sakit ginjal, hati dan jantung, hadkan jumlah pengambilannya kerana ia mengandungi garam dan lemak tinggi.

PROSES PEMANTANGAN
Utk mendapatkan rasa dan aroma yg menarik, setiap keju mengalami proses pemantangan yg berbeza. Contohnya, proses utk membuatnya ada yg mengambil masa dari 2 minggu hingga 7 tahun dan terdapat bahan2 lain yg ditambah utk mendapatkan kelazatannya.

YUM..YUM..YUM.....ENAKNYA!
Terdapat beberapa jenis keju yg menjadi kegemaran baik kanak2 ataupun org dewasa. Ia bukan saja dimakan begiyu sahaja tetapi boleh dimasak dlm pelbagai hidangan. Kenali dan nikmati beberapa jenis keju yg keju yg menjadi kegemaran anda.

Camembert
Keju ini berasal dari Perancis dan diperbuat daripada susu sapi. Teksturnya sangat lembut dan mengandungi lemak antara 45% - 50%. Sesuai dicampurkan dgn telur dadarn penkek atau pai.

Ricotta
Berasal dari Itali dan teksturnya sangat rapuh. Mengandungi kandungan lemak yg tinggi iaitu 65%. Rasanya yg lazat bersama aroma yg harum, sangat sesuai utk masakan pasta seperti spagheti atau lasagna.

Brie
Ia dikatagorikan sebagai keju yg lembut kerana bahagian kulit luarnya berwarna putih dan bahagian dalam lembut. Aromanya tajam dan kandungan lemak antara 45%. Ia sangat sesuai utk dijadikan bahan campuran salad atau dimakan bersama buah zaitun.

Krim Keju
Ia mempunyai sedikit rasa masam dan kandungan lemak antara 45% - 65%. Ia digunakan pada hidangan penutup seperti kek keju atau dimakan bersama potongan buah-buahan.

Mozzarella
Ia adalah keju dari Itali dgn kandungan lemak antara 40% - %0%. Kejunya akan meleleh ketika dimasak dan sangat sesuai utk dimasukkan dalam pizza.

Edam
Sangat popular dan berasal dari Belanda. Teksturnya yg keras dan kandungan lemak antara 40%. Bezanya dgn keju lain adalah lapisan sejenis lilin berwarna merah. Sesuai utk dicampurkan dlm aneka biskut dan taburan pada hidangan panggang.

Parmesan
Ia sejenis keras dari Itali. Berbentuk silinder dan berwarna kuning muda. tekstur yg keras sesuai utk keju parut. Proses matangnya agak lama antara 14 bulan hingga 4 tahun dan kandungan lemak sekitar 61%. Sesuai utk taburan pizza atau aneka pasta.

Cheddar
Sejenis keju yg paling banyak digunakan di seluruh dunia. Rasanya yg lazat dan aroma yg tidak terlalu tajam amat sesuai utk semua masakan. Hidangan sup, sandwic atau salad bertambah lazat dgn penambahan keju ini. Kandungan lemak 48%.

Emmenthal
Berasal dari Swiss dan bentuknya sangat unik kerana terdapat lubang2 ketika dipotong. Amat digemari kerana rasanya yg lembut dan aroma yg menarik.

Friday, 26 March 2010

Tak Nak Nyanyuk Sebelum Waktu! Amalkan Pemakanan Sihat.....

Ramai yg mempunyai masalah mudah lupa. Tiada siapa pun yg boleh lari dari masalah ini. Sukar bagi kita semua utk mengekalkan kecerdasan minda seperti di usia muda apabila kita menginjak dewasa. Namun begitu, kita boleh mencuba utk mengekalkannya melalui pemakanan sihat dan seiumbang.

BIRU-BIRU SI BUAH BERI...

Menurut seorang penulis buku kesihatan terkenal, Stevan Pratt dalam sebuah penulisannya menyifatkan buah beri biru sebagai brainberries. Beliau yg pernah bekerja di Memorial Hospital di La Jolla, California mengatakan terdapat sebuah kajian yg membuktikan bahawa buah ini membantu melindungi otak dari tekanan. Tambahan pula, beri biru turut membantu utk mengurangkan risiko seseorang itu daripada memdapat menyakit yg berkaitan dgn usia seperti nyanyuk. Lebih baik anda menggalakkan anak2 utk mengamalkan beri biru kerana buah ini akan menggalakkan pertumbuhan minda dan memudahkan proses pembelajaran kanak2. Tak perlu banyak, cukup sekadar secawan beri biru setiap hari. Anda boleh mengamalkannya dlm bentuk jus atau buah kering.

SEDAPNYA SUSHI DGN SALMON!

Salmon dikenali kerana kandungan Omega 3 asid lemak yg ada padanya. Ia juga kaya dgn pepejal anti radang. Jika anda tidak mahu makan salmon, anda boleh juga mengambil ikan sardin. Ikan ini juga kaya dgn pati minyaknya. selain meletakkannya dlm sushi, anda juga boleh mengambilnya dlm kuantiti empat aun satu hidangan. Ambillah hidangan ikan sebanyak dua atau tiga kali sehari.

SEDAPNYA KACANG DAN BIJI-BIJIRAN!

Makanan2 ini merupakan sumber vitamin E terbaik. Kalau takut jadi mcm Pak Pandir, banyakkan mengambil makan tinggi vitamin ini. Pilihlah kacang badam, gajus, hazelnut, biji bunga matahari, walnut dan apa saja jenis biji-bijian. Namun begitu, kacang tanah tidak begitu digalakkan kerana ia kaya minyak yg akan menyebabkan masalah kulit berjerawat jika diambil dgn kuantiti tidak dikawal. Selain mengamalkannya secara mentah, anda boleh mengambil biji-bijian yg telah diproses seperti mentega kacang, mentega badam dan banyak lagi. Selagi ia rendah sodium, maka ia baik utk kesihatan.

UNIKNYA AVOKADO...

Sama seperti buah beri biru, avokado baik utk kesihatan otak. Walaupun ia dikatakan tinggi lemak dan menggemukkan, ia hanya sekadar omongan kosong! Walaupun tinggi lemak, ia merupakan lemak jenis tidak tepu. Mangamalkan avokado baik utk aliran darah secara sihat. Anda penghidap tekanan darah tinggi? Jadikan avokado sebagai sahabat baikmu dan ambil separuh hidanganmu dgn avokado.

JOM SARAPAN PAGI!

Amalkan oat, gandum dan beras perang ytk merendahkan risiko penyakit jantung! Sebenarnya, setiap organ dlm tubuh memerlukan pengaliran darah yg baik utk kekal sihat dan mampu berfungsi secara sihat dan mampu berfungsi secara berkesan. Jika tubuh mempunyai sistem kardiovaskular yg sihat, ia akan melancarkan aliran darah ke dalam organ tubuh termasuklah otak. Cadangan hidangan adalah setengah cawan bijiran gandum penuh, sekeping roti (ambil 2-3 kali setiap hari) dan dua sudu gandum putih setiap hari.

DINGINNYA JUS DELIMA!

Tahukan anda bahawa jus delima merupakan sumber anti oksidan yg berkesan. Ia melindungi otak dari kerosakkan yg disebabkan radikal bebas. Seorang pakar neorologi, David Perlmutter yg turut menulis The Better Brain turut mengatakan organ tubuh paling teruk kesannya akibat radikal bebas adalah otak. Beliau menyarankan semua orang utk mengambil lebih banyak buah2an sitrus dan sayur2an berwarna kerana kandungan anti oksidannya. Lebih banyak variasi warna dlm sayur atau buah itu, maka ia lebih baik. Kebiasaannya, jus delima akan dibancuh bersama gula. Paling baik, ambil dua aun jus delima setiap hari dan campurkan ia dgn air mineral.

WAH! SYOK BETUL TEH BRU!

Jumlah kafien dlm tiga cawan teh bru, baik dihidangkan sejuk atau panas berfungsi utk meningkatkan kuasa otak dan menguatkan memori, fokus dan mood seseoprang. Bukan saja kopi, teh juga mengandungi bahan anti oksidan yg mengekalkan aliran darah secara berkesan. Pilihlah teh yg betul2 segar. Kurangkan pengambilan teh dlm tin, kotak mahupun uncang kerana ia telah diproses. Seeloknya, bancuh teh anda menggunakan daunnya sahaja.

NIKMATNYA MAKAN COKLAT...

Pilihlah coklat hitam bukannya susu. Coklat hitam lebih baik kerana mempunyai kafein dan bahan anti oksidan yg baik utk aliran darah dan kawalan emosi. Kafein merangsang otak agar ia lebih fokus dan merangsang rembesan endorfin yg baik utk memulihkan perasaan. Satu setengah aun coklat hitam sudah cukup utk memenuhi keperluan yg anda inginkan. Ingat! Makan secara terkawal, jgn diambil berlebihan kerana dikhuatiri anda akan mengalami masalah migrain atau insomnia.

Sunday, 10 January 2010

Rutin Siang & Malam Rawat Kulit Anda

Kulit Berjerawat


Bahan utama: Benzoyl peroxide, glycolic acid, salicylic acid

A.M
- Cara terbaik mengawal pertumbuhan jerawat adalah dgn menggunakan produk penjagaan kulit yg betul. Gunakan pencuci wajah yg mengandungi salicylic acid iaitu sejenis asid lemak tepu yg membantu menanggalkan pori2 daripada lebihan sebum. Pori2 tersumbat adalah antara penyebab masalah kulit.

- Sapukan krim pelembab yg ringan kandungannya utk melingungi kulit daripada kekeringan. Pelembab wajah yg mengandungi glycolic acid bertindak menanggalkan sel2 kulit mati secara berterusan.

- Sunblock yg bebas minyak adalah disarankan kerana ia mampu melindungi kulit daripada sinar UVA dan UVB, seterusnya membantu mengekalkan kompleksi kulit agar tidak berminyak.

P.M
- Sebelum masuk tidur, cucilah wajah menggunakan pencuci wajah yg sama digunakan pada siang hari. Sapukan krim malam utk mengelakkan radang kulit. Krim malam yg mengandungi bahan2 seperti teh dan lavender adalah pilihan yg sangat baik.

- Memandangkan masalah kulit seringkali muncul pada zon T wajah, sapukan krim khas dgn kandungan benzoyl peroxide. Ia berfungsi sebagai antiseptik yg membunuh permukaan bakteria penyebab jerawat.

Rosacea


Bahan utama: Ekstrak botanik, anti oksidan semulajadi, pelindung UV

A.M
- Sebahagian ahli dermatologi bersetuju bahawa mereka yg mempunyai masalah kulit merah atau rosacea perlu lebih berhati2 agar tidak menggunakan produk yg mengandungi bahan aktif secara berlebihan. Pencuci wajah yg lembut dan bebas haruman berupaya menanggalkan kotoran pada wajah, selain menanggalkan solekan tanpa mengganggu fungsi pelingdung kulit.

- Gunakan serum dgn bahan anti radang daripada sumber botanik. Ia juga kaya dgn anti oksidan.

- Masalah kulit merah atau rosacea menyebabkan kulit menjadi lebih sensitif terhadap bahan kimia dan pendedahan pada sinaran matahari pula boleh memburukkan lagi keadaan. Sebagai langkah penyelesaian, gunakan krim siang yg diformulasikan dgn bahan pelindung UV seperti titanium dioxide dan zinc oxide.

P.M
- Apabila kulit sudah dibersihkan, sapukan krim pelembab dgn ekstrak botanik seperti chamomile yg terbukti berkesan dlm memperbaiki tekstur dan tonanya dlm tempoh masa sekurang2nya satu minggu.

Kulit Berkedut


Bahan utama: Asid glikolat, retinoid, vitamin C, pelindung UV

A.M
- Kedutan di wajah wujud antara lain adalah berpunca daripada kulit kering dan terdedah pada sinaran matahari secara berlebihan. Para saintis mendapati zat yg terkandung di dlm buah2an dari jenis beri mampu mencegah masalah kedutan di wajah dan memperbaiki kerosakan kulit. Justeru itu, penggunaan produk yg mengandungi anti oksidan yg terdapat dlm stawberi, raspberi, kranberi dan buah delima adalah disarankan.

- Krim pelindung sinaran matahari yg rendah kandungan SPH, tidak cukup dgn keadaan cuaca di negara kita. Begitu juga dgn produk anti penuaan yg dihasilkan. Ia harus lengkap iaitu terdiri daripada krim pelembab dan krim siang yg mengandungi asid glikolat serta rumusan pelindung sinaran matahari.

P.M
- Pemakai krim malam yg berfungsi melembab adalah digalakkan. Ia adalah penting bagi mengekalkan kelembapan kulit menjelang malam.

- Krim pengelupasan kulit juga penting bagi menanggalkan sel2 kulit mati. Krim yg mengandungi vitamin C dan retinoid adalah pilihan yg terbaik.

Hiperpigmentasi


Bahan utama: Tretinoin, vitamin C & E, AHA

A.M
- Kesan akibat hiperpigmentasi juga termasuk dlm masalah kulit berparut ini. Proses penyembuhan hiperpigmentasi ini boleh dilakukan dgn penggunaan tretinoin, vitamin C, E dan AHA.

- Sapukan krim pelindung sinaran UV yg menawarkan sekurang2nya SPF25. Memakai krim pelindung ini secara teratur boleh mengubah pigmentasi kulit.

P.M
- Amalkan rutin penjagaan kulit seperti biasa dgn pemakaian krim malam yg mempunyai fungsi melembab. Elakkan penggunaan produk yg kasar dan boleh menyebabkan kulit menggelupas seperti span atau skrub pada kulit kerana ia boleh mengubah keadaan kulit menjadi lebih teruk lagi.

Saturday, 9 January 2010

Kulit Kekal Sihat - Bukan Sekadar Membersih


1. Membersih & Melembab
Kunci utama kulit yg sihat adalah dgn mengekalkan kebersihannya. Carilah pembersih wajah yg benar2 serasi dgn kulit anda dan setialah menggunakannya.
Tidak kira apakah jenis kulit anda, memakai krim pelembab wajah sangat penting sekurang2nya sekali sehari. Tujuannya adalah memastikan kelembapan kulit terpelihara dan melindunginya daripada iritasi luaran mahupun dalaman. Jgn lupa utk menyapukan krim pelembab tersebut pada bahagian leher anda.

2. Krim Mata
Kulit di sekitar mata tidak mengandungi tisu lemak dan sangat nipis serta mudah menyebabkan munculnya kedutan. Krim khas utk mata diformulasikan utk 'menebalkan' kulit di sekitar mata agar ia lebih kuat. Sapukan krim mata pada waktu malam kerana proses pembaharuan sel berkesan dua kali ganda sewaktu anda tidur.

3. Air Sejuk
Air panas hanya akan menyebabkan kulit menjadi lebih kering, merah dan bertompok. Justeru itu, disarankan agar anda memilih air sejuk atau suam sebagai air mandian. Pun begitu, sekiranya anda masih perlu mandi menggunakan air panas, pastikan anda membiarkan kulit beberapa minit sebelum mula mengenakan sebarang solekan.

4. Topeng Wajah
Pemakaian topeng wajah (face mask) bertindak membersihkan kulit secara mendalam berbanding rutin mencuci wajah. Topeng wajah memberikan kesegaran kepada kulit, mengecikan pori2 dan menanggalkan sel2 kulit mati. Gunakannya satu atau dua kali seminggu utk hasil yg lebih baik.
Tip penting: Pastikan wajah dlm keadaan bersih dan kering sebelum memakai topeng wajah utk kesan yg lebih baik.

Cendawan Untuk Kesihatan

Sebagai menu makanan yg popular, cendawan menawarkan pelbagai kebaikan kepada individu yg memakannya. Berikut diberikan jenis cendawan dan khasiatnya:



Cendawan Shitake

Memiliki tekstur kenyal seperti daging dan mendandungi L-ergothioneine, sejenis antioksidan yg kuat membuatkan cendawan shitake sangat disaran pengambilannya di dalam menu harian.







Cendawan Enoki

Kajian yang dilakukan oleh Profesor Phan Hwai Chong dari Yang Ming Research Center, Taiwan menunjukkan cendawan enoki berupaya membunuh sel kanser di tubuh sehingga 95 peratus.






Cendawan Butang

Penyelidikan oleh City of Hope National Medical Center, California, mendapati cendawan butang dapat mencegah pembentukan enzim aromatase, sejenis enzim pemicu estrogen yg meningkatan risiko kanser payudara. Ia juga mengandungi vitamin D dan tembaga yg bermanfaat sebagai pembentuk hemoglobin pada sel darah merah.

Monday, 16 November 2009

ABCs of Good Nutrition

The American Dietetic Association recommends following the basic ABCs of good nutrition for you and your family’s health:

Aim for fitness.

Build a healthy base.

Choose sensibly.

Aim for fitness. Aim for your optimal weight and engage in daily physical activity. Dr. Robert Keith, Extension nutritionist, says regular physical activity not only helps you keep your weight down, it also helps keep you healthy.

"Exercise is very important because it’s been associated with a decrease in a number of problem diseases we see in society today, such as obesity, heart disease, hypertension (high blood pressure) and diabetes," Keith says.

Keith says most adults should engage in at least 30 minutes of moderate exercise at least four to five times a week. Moderate exercise is anything that makes you breathe a little bit harder and break a sweat, he says. It includes brisk walking, cycling, swimming, aerobics, dancing or jogging. However, a more complete, well-balanced workout includes about 30 minutes of moderate aerobic exercise, about 20-30 minutes of weight-bearing exercises, such as weight lifting, and about 10-15 minutes of stretching.

Build a healthy base. Use the food guide pyramid to help you get the right amount of vitamins, minerals, energy and other healthful substances your body needs from food each day. Whole grains, fruits and vegetables should be the foundation of your meals, says Extension Nutritionist Dr. Barbara Struempler. "Whole-grain foods move food through your digestive tract and keep you regular," she says.

Whole-grain foods and some fruits and vegetables are high in fiber, which usually means they have very few calories, she says. "They are bulky foods that give you a feeling of fullness without all the calories. And high-fiber foods have been associated with lower cancer risks, so there are a lot of merits to eating them," she says. "Look on ingredient labels for ‘whole wheat.’ Whole wheat has a lot more fiber than just plain wheat."

Make sure to eat a variety of foods every day, including enough beans and meats for protein and dairy products for calcium. Eat sweets and fats only occasionally.

Also remember to follow basic food safety practices, says Dr. Jean Weese, Extension food safety scientist. "Always wash your hands before you eat or prepare food. Always make sure you wash the food, cook the food and when in doubt, throw it out."

Keep raw meats and ready-to-serve foods separate from other foods in your refrigerator or freezer. Cook them at proper temperatures and refrigerate promptly after serving, she says. Don’t leave meat out of the refrigerator for more than two hours. If you pack a sandwich made with meat or cheese for lunch, put a thermos or freezer bag full of ice beside it to keep it cold. A few easy food safety practices can go a long way toward keeping you healthy.

Choose sensibly. Choose to eat a diet high in fruits, veggies, lean meats and whole grains, and low in saturated fats and cholesterol. Choose beverages and foods that are low in sugar; choose and prepare foods with less salt.

"I think you are what you eat," Struempler says. "Dietary factors are all very strongly linked to all the major diseases – heart disease, some of the cancers, high blood pressure, diabetes and obesity."

Choose to be a smart eater. Read labels to see what you are eating. Make wise food choices so you get enough calcium and other nutrients your body needs. Choose herbs or spices instead of salt or margarine to season grilled or roasted meats, potatoes and salads.

Choose to make the ABCs of good nutrition and fitness part of your lifestyle. Aiming for fitness, building a healthy base and choosing foods sensibly will help you lose weight, get in shape and stay healthy.

Amalkan Senaman!



Bersenam selalu

Setiap ahli keluarga perlu bersenam - bukan sahaja ahli sukan. Anda akan mendapat faedah dari aktiviti fizikal dan senaman yang tetap

Faedah-faedah bersenam

*Menjadi cergas
*Mengawal berat badan
*Membina stamina dan kekuatan
*Meningkatkan kelenturan sendi, gerakan badan dan mencegah kecederaan
*Menuatkan otot, tulang dan sendi
*Meningkatkan fungsi jantung, paru-paru dna peredaran darah
*Memperbaiki postur badan
*Menyerikan wajah dan meningkatkan ketrampilan diri
*Mengurangkan tekanan mental
*Melambatkan proses penuaan seperti osteoporosis di kalangan wanita menopos
*Meningkatkan interaksi dan hubungan kekeluargaan

Senaman bersama keluarga adalah menyeronokkan

*Libatkan ahli keluarga dan kawan-kawan bila melakukan senaman
*Ketahuilah bahawa terdapat pelbagai senaman, permainan dan sukan dimana anda dan keluarga boleh lakukan bersama seperti :-
*Berjalan kaki
*Lompat tali
*Berbasikal
*Berjoging
*Berenang
*Bersenamrobik
*Bermain badminton

Pilihlah permainan atau sukan yang digemari dan menggembirakan semua ahli keluarga.

Tiada masa, tiada tempat untuk bersenam ?

Kebanyakkan kita terlalu sibuk untuk bersenam. Walaubagaimanapun kita masih boleh menikmati cara hidup sihat yang cergas dengan mengamalkan petua-petua berikut :-

Semasa perjalanan ke tempat kerja

*Sekiranya menggunakan lif, keluarlah 2 tingkat lebih awal dan seterusnya gunakan tangga.
*Turun MRT/bas satu perhentian lebih awal dan seterusnya ke pejabat.
*Sekiranya anda memandu ke pejabat, bersenamlah 15 minit sebelum ke pejabat.

Semasa di pejabat

*Lakukan senaman ringan atau rengangan selepas lama bekerja
*Lebihkan penggunaan tangga dan kurangkan pengunaan lif
*Lakukan senaman di waktu rehat semasa menghadiri mesyuarat panjang
*Libatkan rakan sekerja untuk sesi bersenam waktu rehat tengah hari

Semasa di rumah

*Lakukan rengangan atau senaman ringan semasa menonton televisyen
*Ikut serta anak-anak anda ke taman permainan dan bersenam selepas waktu bekerja
*Berkebun adalah sejenis aktiviti fizikal yang baik

Semasa membeli- belah

*Letakkan kereta jauh sedikit dari tempat membeli belah kerana berkalan kaki ke tempat tersebut merupakan satu bentuk senaman yang baik untuk anda.

Bersenamlah secara tetap sekurang-kurangnya tiga kali seminggu untuk 20 - 30 minit setiap kali.

Awet Muda - Selamanya...

Ingin kelihatan muda tanpa melakukan sebarang pembedahan? Semaklah 20 tips sihat di bawah ini…

Tentu kamu berasa sakit hati sekiranya ramai yang menyangka usia kamu sudah mencecah ke angka 28, sedangkan usia sebenar kamu baru sahaja 22 tahun. Namun, inilah hakikat yang perlu kamu tempuhi jika tidak menjaga pemakanan dan mengamalkan cara hidup yang sihat. Sebelum ia bertambah parah, apa kata kemu semak 20 tips penting gaya hidup siha yang boleh dijadikan panduan untuk kekal sihat dan muda remaja…

Tarik nafas dalam-dalam
Tarik nafas dan menghembuskannya semula dengan perlahan-lahan. Tujuannya, adalah untuk memberikan lebih bekalan oksigen masuk ke otak agar kamu tidak lagi berasa cepat letih atau tidak bermaya. Untuk mendapat kesan yang lebih baik, ketika menarik nafas pastikan hanya bahagian perut sahaja yang mengembang sementara bahagian dada berada dalam keadaan normal.

Cukup tidur
Tahukah kamu bahawa ketika tidur, beberapa kelenjar akan mengeluarakan hormon pertumbuhan yang berfungsi untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Santai dan rileks
Perasaan tertekan dan kecewa hendaklah dijauhi! Ini kerana perasaan sebegini akan menyebabkan kadar gula di dalam darah akan mula meningkat, seterusnya menjadikan kulit kelihatan kusam dan tidak bermaya.

Meditasi

Ia bukan sahaja bagus untuk jantung, bahkan mampu menurunkan tekanan darah tinggi. Jadi, lakukanlah 10-15 minit sehari.

Lindungi diri
Cahaya matahari bukan sahaja boleh menyebabkan kulit menjadi gelap, bahkan ia juga boleh mendatangkan kedutan pada wajah. Jadi, gunalah paying atau ‘sun block’ ketika melakukan sebarang aktiviti luar.

Hindari radikal bebas
Elakkan diri kamu dari terdedah dengan sebarang radikal bebas seperti asap kenderaan. Sebagai langkah keselamatan tutup hidung kamu dengang sapu tangan ketika berada di kawasan yang berbahaya!

Yakin boleh
Aduhai…sebanyak mana pun usaha, kesannya tidak akan berhasil sekiranya fikiran sentiasa negative dan tidak yakin dengan apa yang sedang dilakukan. Jadi, berubahlah! Usaha dan fikiran harus selari agar apa yang diinginkan akan tercapai.

Ketawalah!
Saat ketawa, tubuh akan mengeluarkan sejenis enzim yang boleh menyebabkan kita berasa lebih ileks dan tenang.

Urutan
Selain mendatangkan kesan rileks, urutan juga mampu meredakan stress, melancarkan perjalanan darah dan menambah jumlah sel baik pada badan.

Diet seimbang
Kehilangan berat badan dalam masa yang singkat akan mempengaruhi keanjalan kulit sehingga menyebabkan kulit wajah nampak tidak berseri dan berkerut. Jadi, amalkanlah diet yang seimbang.

Jangan lupakan sarapan
Mengikut penyelidikan, sarapan yang diambil secara rutin akan dapat melawan tanda-tanda penuaan!

Seindah pelangi
Biasakan makan sayuran dan buah-buahan berwarna-warni! Semakin ‘berwarna isi piring’ kita, semakin banyak pula manfaatnya kepada tubuh.

Gunakan dental floss
Mengikut penyelidikan, proses membuang lebihan makanan yang tersangkut pada celah gigi boleh memanjangkan umur sehingga enam tahun lamanya.

Telefonlah orang tersayang
Hubungilah keluarga, teman atau kekasih saat kamu kesunyian. Ia bukan sahaja mendatangkan kesan bahagia, bahkan boleh mengeratkan hubungan silaturahim sesame kita.

Singkirkan rasa bersalah!
Timbul rasa bersalah setelah makan coklat sebelum tidur? Janganlah begitu…..makan sekali bukan beerti badan kamu akan terus gemuk. Jadi, rilekslah…Cuma selapas makan jangna lupa gosok gigi.

Senaman yang teratur
Seperti yang diketahui senaman boleh meningkatkan enzim antioksida yang boleh melambatkan proses penuaan. Namun, sekiranya ia dilakukan secara berlebihan, radikal bebas akan terbentuk lebih banyak sehingga menyebabkan kamu kelihatan lebih tua. Jadi sebagai alternative, berjalan kaki selama 30 minit sehari pun sudah memadai bagi kamu.

Cintai ikan laut
Ikan salmon, mackerel da sardine mempunyai kandungan minyak yang boleh merangsang otot! Hasilnya kulit nampak lebih bermaya dan segar.

Fikir positif
Berdasarkan penyelidikan, berfikiran positif akan membantu tubuh melawan penyakit dan melambatkan proses penuaan. Biarpun adakalanya kamu berasa tertekan, namun cuba kawal diri dan berfikirlah perkara-perkara positif yang boleh menggembirakan kamu.

Minyak zaitun
Gantikan minyak masak biasa dengan minyak zaitun! Selain bagus untuk kesihatan, ia juga baik untuk sistem pencernaan kerana ia mengandungi antioksida, vitamin A dan E.

Facial
Selain mneghilangkan sel kulit mati pada wajah, facial juga boleh melancarkan perjalanan darah di wajah. Hasilnya, wajah kelihatan muda, segar dan berseri.