BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, 22 August 2009

Buahan Kering Pembuka Selera Yg Kaya Khasiat

Buah kering sering jadi pilihan saat berbuka puasa. Ia bukan saja mudah didapati tetapi dpt membantu memberikan tenaga segera kepada kita. Kurma adalah pilihan paling popular saat menjelang Ramadan. Inginkan pilihan lain? Cubalah kismis dan buah prun.

Khasiatnya KURMA
Hakikatnya, tidak perlu menunggu hingga ke bulan Ramadan utk anda menikmati kurma. Ini kerana kurma adalah buah seribu khasiat.

* Selain kandungan kalorinya yg tinggi, ia juga mudah dihadamkan ketika berbuka puasa.
* Mampu membantu merendahkan risiko serangan angin ahmar.
* Kandungan karbohidratnya yg tinggi memberikan kita tenaga yg maksimum utk kembali segar setelah seharian berpuasa.
* Ia juga mengandungi zat gizi penting bagi fungsi tubuh iaitu kalium khusus utk kebaikan jantung dan pembuluh darah. Galian ini membetulkan denyutan jantung, mengaktifkan pengecutan otot-otot dan mengatur tekanan darah.
* Gula yg terkandung dlm kurma mudah diserap dlm tubuh tanpa perlu melalui proses yg panjang. Inilah yg menjadikan kurma sebagai buah yg paling ideal utk hidangan berbuka puasa atau sahur.
* Kurma juga diketahui mengandungi pelbagai vitamin penting lain, seperti vitamin A, tiamin, riboflavin, niasin, zat besi, vitamin B, asid nikotinat, serat dan bermacam-macam lagi.
* Kurma juga mengandungi banyak garam galian lain seperti magnesium, potasium dan kalsium.
* Serat yg terkandung di dlm kurma pula dpt membantu melancar dan mengaktifkan fungsi usus sekali gus memudahkan pembuangan air besar.

FAKTA NUTRISI
Dlm setiap 100 gm kurma kering terkandung Vitamin A 50 IU, Tiamin 0.09 mg, Riboflavin 0.10 mg, Niasin 2.20 mg serta Kalium 666 mg.



Nikmatnya KISMIS
Selain kurma, kismis juga menjadi pilihan utk dimakan sewaktu berbuka atau bersahur. Anda disarankan makan sekitar 21 biji kismis (khususnya kismis merah) di waktu pagi setiap hari bagi membantu merangsang kecerdasan minda.

* Kismis adalah sumber antioksidan yg baik. Antioksidan yg terdapat pada kismis dikenali sebagai 'catechin' di mana merupakan sejenis bahan antioksidan yg sedia diserap. Bahan tersebut membantu utk meningkatkan kesihatan usus besar.
* Kandungan potasium dan serat di dlm kismis juga tinggi di mana ia baik utk penghadaman.
* Ia turut mengandungi fruktosa iaitu gula buah semulajadi. Fruktosa ini bila diurai mampu menjadi sumber tenaga yg baik buat tubuh.
* Berita baik bagi mereka yg sedang berdiet, kismis tidak mengandungi sodium, lemak mahupun kolesterol apatah lagi ia mudah dijadikan sajian seharian.
* Bagi mendapat serat yg baik, disarankan pengambilan dua sajian kismis setiap hari. Suku cawan kismis mengandungi serat yg bersamaan dgn satu sajian buah-buahan.
* Kismis juga boleh membantu memerangi masalah plak gigi dan penyakit gusi. Berdasarkan kajian Kolej Pergigian Universiti Chicago, kismis mengandungi bahan 'phytochemical' yg menyekat pertumbuhan bakteria di dlm mulut. Ini sekaligus membantu mengurangkan masalah penyakit gusi dan kerosakan gigi manakala kajian turut menunjukkan tiga dari empat org dewasa yg berusia melebihi 35 tahun dilaporkan mengalami beberapa bentuk penyakit gusi.

FAKTA NUTRISI
Bagi setiap 100 gm kismis terkandung 79 gm Karbohidrat, 4 gm Serat, 59 gm Gula, 3 gm Protein, 32 miligram Magnesium, 101 miligram Fosforus dan 749 miligram Potasium.


Hebatnya PRUN
Prun sememangnya kaya dgn pelbagai manfaat utk kesihatan. Rasanya yg masam manis mampu membuka selera terutamanya sewaktu berbuka puasa. Buah prun juga mampu membantu memberikan tenaga segera kepada kita.

* Ia kaya dgn antioksidan yg tinggi serta membantu mempertingkatkan sistem imunisasi tubuh.
* Prun juga mengandungi potasium dan zat besi yg baik utk membantu melancarkan aliran darah.
* Kandungan seratnya juga baik utk sistem penghadaman.
* Kandungan vitamin A dan C di dlmnya pula dpt membantu mempertingkatkan kesihatan rambut dan kulit.
* Ia juga diperkaya dgn kandungan lutein yg baik utk kesihatan mata.
* Pengambilan prun di waktu bersahur dpt membantu memberiakn tenaga esktra utk memulakan tugasan harian. Ini kerana rembesan kandungan gulanya utk dicerna berlaku secara perlahan bagi membolehkan kadar tenaga kekal sepanjang hari.
* Buah prun juga sesuai dujadikan snek bagi mereka yg berdiet. Sebiji buah prun hanya mengandungi kira-kira 11 kalori dan ia bebas lemak.
* Kajian terkini di Amerika Syarikat baru-baru ini mendapati wanita yg makan 12 biji prun setiap hari mampu mengurangkan risiko diserang osteoporosis.
* Kandungan serat boleh larut di dlmnya pula mampu membangkitkan rasa kenyang yg lebih lama di mana sangat sesuai utk kita yg sedang berpuasa.

FAKTA NUTRISI
38 gm prun kering (Bersamaan dgn 5 biji) mengandungi 16.5 gm Karbohidrat, 3 gm Serat, 295 kj (Tenaga) dan yg pastinya bebas lemak.

10 Tips Ekstra Langsing Saat Berpuasa

1 - Paling penting utk anda lakukan adalah mengenalpasti kadar metabolisme tubuh anda. Ini kerana individu yg mempunyai kadar metabolisme tinggi, mereka tidak mempunyai masalah berat badan walaupun makan banyak ketika berbuka.

2 - Bagi individu yg mempunyai kadar metabolisme rendah, harus lebih berhati-hati dlm soal pemilihan kuantiti dan jenis makanan ketika berbuka. Elak makan melebihi keperluan harian kerana ia akan menimbulkan masalah berat badan apatah lagi tiada aktiviti yg berat di waktu malam selepas berbuka.

3 - Ramai yg anggap bersahur itu sesuatu yg remeh tetapi hakikatnya bersahur adalah sama pentingnya dgn bersarapan. Bersahur akan membantu anda mengimbangi zat gizi yg tidak diperolehi tubuh selama sehari berpuasa. Jadi, prinsip bersahur bukan utk kenyang semata-mata tetapi lebih kepada makanan yg bergizi tinggi.

4 - Mulakan saat berbuka dgn makan makanan yg mudah, ringkas dan dlm kuantiti yg sedikit demi sedikit tetapi berulang-ulang. Kejutan 'jutaan' makanan secara tiba-tiba akan membuatkan perut berasa tidak selesa dan anda mudah berasa loya.

5 - Jgn lupakan sayuran dan buah-buahan di dlm menu berbuka dan bersahur anda. Seelok-eloknya apabila berbuka puasa, makanan yg diambil perlulah bergantung pada keperluan individu.

6 - Sebaiknya elak atau kurangkan pengambilan makanan yg berempah dan pedas kerana ia boleh menyebabkan perut pedih dan gastrik. Selain itu, elakkan juga daripada minum minuman berkarbonat (bergas) atau kandungan kafein yg tinggi kerana ia akan memburukkan lagi keadaan perut anda yg kosong setelah seharian berpuasa.

7 - Elakkan makan banyak selepas menunaikan solat tarawih dan tidur ketika perut masih kenyang kerana ia akan merangsang kepada kegemukan. Anda dinasihatkan utk tidur sekurang-kurangnya tiga jam selepas makan.

8 - Kurangkan pengambilan lemak dan bukan karbohidrat dlm menu diet anda. Ini kerana 1 gram lemak mengandungi 9 kalori berbanding hanya 4 kalori bagi 1 gram karbohidrat.

9 - Berpuasa tidak seharusnya dijadiakn alasan utk anda kurang minum air. Pastikan anda minum air secukupnya di antara waktu bersahur dan juga berbuka puasa.

10 - Aktiviti senaman juga sebaiknya diteruskan meskipun anda sedang berpuasa. Bezanya, anda boleh memilih aktiviti kecergasan berintensiti rendah dan dilakukan selama 30 minit setiap sesi utk sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.