BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 10 July 2009

KHASIAT ANGGUR

Pernahkah terfikir untuk menikmati hidangan burger bersama semangkuk anggur? Mungkin ada yang beranggapan ia tidak sesuai dan bukan satu padanan yang menyelerakan. Namun, ia sebenarnya satu cetusan idea yang menarik bagi mengimbangkan kandungan vitamin dalam makanan.


Kajian menunjukkan setiap makanan yang kita makan perlulah diambil seiring dengan makanan antioksida untuk mengelak tekanan akibat makanan tidak hadam.

Justeru, adalah baik untuk kesihatan sekiranya menu yang diambil seiring dengan buah atau sayur yang mengandungi agen antioksida yang tinggi.

Agen antioksida seperti yang diketahui berupaya meneutralkan radikal bebas yang dirangsang daripada tekanan terhadap tubuh, sama ada secara semula jadi mahupun dari luar seperti merokok dan pencemaran udara.

Antara buah yang mempunyai kadar antioksida yang tinggi ialah anggur. Berdasarkan kajian yang pernah dibentangkan di Simposium Kesihatan Manusia dan Kesan Terhadap Buah dan Sayuran di Houston, Texas, Amerika Syarikat, baru-baru ini mendapati, antara buah-buahan yang terkenal dengan khasiat spesifiknya tersendiri adalah anggur. Penggunaannya dapat menghasilkan hampir dua kali ganda daripada amaun kapasiti antioksida yang disyorkan untuk melawan kembali pengurangan penggunaan 1,000 kalori dalam makanan.

Hasil kajian ini menunjukkan bahawa anggur adalah agen antioksida yang baik dan sesuai untuk tubuh manusia," ujar presiden Suruhanjaya Anggur California, Kathleen Nave.

Beliau yang juga penulis buku Healthy Eating-Recipes for the Asian Palate berkata, pati anggur boleh dibuat dengan mudah.

Malah anggur yang sedikit tua juga boleh dibuat pati asal betul cara penyediaan dan simpanannya.

Caranya ialah dengan menyediakan anggur yang kita suka, kemudian didihkan air dan gula, campurkan buah-buah anggur tadi dan kacau untuk lebih kurang lima minit. Pastikan jangan didihkan ia, biarkan sejuk kemudian dikisar. Simpan pati tersebut di dalam bekas khas yang bersih dan letak di dalam peti sejuk beku.

YG PERLU ANDA TAHU TENTANG KANSER PROSTAT


Bercakap tentang kanser, wanita dikaitkan dengan kanser payudara atau pangkal rahim manakala lelaki pula dengan kanser prostat yang dikatakan pembunuh senyap kaum lelaki.

Ia merupakan penyakit yang boleh membunuh kedua tertinggi di kalangan lelaki di Amerika Syarikat. Lelaki dikatakan kurang kesedaran dan pengetahuan dalam kesihatan berbanding wanita yang semakin mementingkan kesihatan.

Tahap kesedaran lelaki secara umumnya adalah rendah dan dianggarkan kurang satu peratus lelaki tempatan bersedia menjalani pemeriksaan kesihatan.

Berikut adalah faktor-faktor risiko di luar kawalan:

* Umur. Kanser prostat jarang berlaku kepada lelaki di bawah umur 50 tahun. Walau bagaimanapun, kanser tersebut meningkat secara dramatik selepas peringkat umur itu.

* Bangsa. Lelaki Afrika-Amerika lebih cenderung kepada risiko penyakit ini.

* Genetik. Risiko mendapat penyakit ini adalah tinggi jika salah seorang ahli keluarga lelaki anda pernah dan menghidap penyakit ini.

Jika anda memiliki ciri-ciri seperti di atas, risiko untuk menghidap penyakit ini adalah tinggi berbanding lelaki yang tidak memilikinya. Walaupun tidak mempunyai ketiga-tiga faktor risiko tersebut, langkah berjaga-jaga perlulah diambil.

Tabiat membuat saringan kanser prostat yang berterusan boleh membantu mengesan kanser prostat awal dan mencegahnya dari merebak ke organ- organ yang lain.

Diet Dan Kanser Prostat

Cara yang terbaik untuk mengelakkan faktor risiko lain yang boleh dikawal adalah seperti mengambil makanan berzat dan seimbang

* Lemak. Kurangkan pengambilan makanan dari sumber haiwan yang tinggi kandungan lemaknya. Gantikan daging merah dengan ayam dan bijirin.

* Sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini adalah gizi yang selalu disebutkan oleh mana-mana pakar kesihatan. Pengambilan gizi ini dapat membantu dari segi khasiat dan vitamin. Setengah kajian mengaitkan diet yang tinggi kandungan sayurannya dapat mengurangkan risiko kanser prostat.

* Ikan. Pemakanan ikan yang kaya dengan asid lemak dapat melindung daripada kanser prostat dan juga penyakit lain. Contoh ikan yang kaya dengan asid lemak adalah ikan salmon.

Obesiti dan Kanser Prostat

Obesiti boleh dikaitkan dengan kenaikan hormon berhubung kanser prostat. Bersenam sekurangnya 30 minit sehari dapat mengurangkan risiko kanser.

Supplemen dan Kanser Prostat

Selain itu, untuk mengurangkan risiko kanser prostat, pengambilan suplemen seperti berikut boleh dipertimbangkan:

* Saw Palmetto dan biji labu. Produk ini telah digunakan dan didapati sangat berkesan. Saw Palmetto diambil secara berasingan atau bersama-sama dengan biji labu, Nettle root atau Pygeum.

Saw Palmetto (Serenoa serrulata) adalah pokok sawit kecil yang tumbuh di pinggiran pantai Atlantik. Ia adalah herba yang paling popular dalam rawatan masalah prostat. Kajian klinikal mendapati herba ini sangat berkesan dalam mengawal pembesaran kelenjar prostat.

Saw Palmetto mengandungi sterol, terutamanya beta-sitosterol yang mampu menghalang enzim 5-alpha reductase. Oleh itu, dihidrotestosteron (DHT) tidak boleh melekat kepada kelenjar prostat. Sebaliknya ia akan dihancurkan dan kemudiannya dikumuhkan (dibuang) dari dalam badan.

DHT merupakan hormon yang bertanggungjawab menyebabkan berlakunya pembesaran kelenjar prostat (BPH).

Ubat-ubat konvensional seperti Finasteride yang menahan enzim 5-alpha reductase. Oleh itu testosterone tidak boleh bertukar kepada DHT. Terazosin dan doxazosin merupakan produk yang dapat membantu merehatkan otot-otot prostat. Ini seterusnya akan mengurangkan tekanan yang dikenakan ke atas saluran kencing.

Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan bahawa pengambilan ubat tradisional dan suplemen lain tanpa arahan doktor boleh membawa risiko. Oleh sebab yang demikian, adalah perlu untuk mendapat pandangan doktor terlebih dahulu.

Pengubahsuaian gaya hidup

* Pengambilan alkohol akan menghilangkan kandungan zink dan vitamin B6 yang penting untuk prostat yang sihat. Oleh itu, berhentilah mengambilnya.

* Zink sangat penting kepada fungsi kelenjar prostat. Prostat menggunakan zink 10 kali ganda berbanding organ yang lain. Zink membantu mengurangkan kandungan prolaktin di dalam darah. Prolaktin didapati meningkatkan penukaran hormon testosteron kepada DHT.

* Kurang bersenam akan menyebabkan pengaliran darah menjadi kurang lancar. Ini memberikan kesan yang memudaratkan prostat. Anda digalakkan bersenam mengikut jadual yang ditetapkan – kata-kata kunci di sini adalah bersenam secara konsisten dan bersesuaian dengan tahap kesihatan dan umur anda.

* Tekanan perasaan boleh menyebabkan perubahan pada hormon badan anda. Ia mungkin mengaktifkan 5-alpha reductase dan kandungan DHT akan meningkat.

* Merokok akan menyebabkan pengumpulan toksin radikal bebas di dalam badan. Ia boleh memburukkan lagi keadaan pesakit BPH.

STRETCH MARKS


It is very common that almost every woman in a specific time of their lives will develop stretch marks. Others, simply have a generic predisposition to stretch marks and get them everywhere and others, never develop stretch marks at all.

They look like reddish lines across the body, and with time they will turn white. In pregnancy it is common to have them, due that the skin it's stretching very rapidly to accommodate the baby and the milk stored in the breasts.

Once the stretch mark develop they will stay with you forever; but with time they will be less noticeable. The only way to avoid stretch marks is preventing them.

1: It is very important to exercise in order to get rid of stretch marks; toning your muscles helps your skin to firm thus preventing stretch marks.

2: Make sure in your diet you are getting plenty of protein and foods rich in Vitamin C and Vitamin E, they promote good tissue growth.

3: Massaging your body with olive oil or Vitamin E may help.

4: You can also try this homemade recipe: Mix one ounce of carrier oil ( try avocado, sweet almond, jojoba, they are the best ) with seven drops of lavender and five drops of chamomile.

5: Apply cocoa butter and/ or elastin cream though out the body as directed on label. These are very good for stretch marks.

6: Here is another good recipe:
1/2 cup virgin olive oil.
1/4 cup aloe vera gel.
liquid from 6 capsules of Vitamin E.
liquid from 4 capsules of Vitamin A.

Mix all the ingredients together in a blender. After that pour the mixture into a jar and store it in the fridge. Apply the oil externally all over the places where the stretch marks commonly appear ( abdomen, hips, thighs and breasts ). If you do this consistently every day, you may prevent stretch marks.

LAVENDER

The Lavenders Lavandula are a genus of 39 species of flowering plants in the mint family, Lamiaceae, native to the Mediterranean region south to tropical Africa and to the southeast regions of India. The genus includes annuals, herbaceous plants, subshrubs, and small shrubs. The native range extends across the Canary Islands, North and East Africa, south Europe and the Mediterranean, Arabia, and India. Because the cultivated forms are planted in gardens world-wide, they are occasionally found growing wild, as garden escapees, well beyond their natural range. Because Lavender cross-pollinates easily, however, there are countless variations within the species.

Uses

The most common "true" species in cultivation is the Common Lavender 'Lavandula angustifolia' (formerly L. officinalis). A wide range of cultivars can be found. Other commonly grown ornamental species are L. stoechas, L. dentata, and L. multifida.
Lavandula x intermedia or "Lavendin" is the most cultivated species for commercial use, since its flowers are bigger and the plants are easier to harvest, but Lavendin oil is regarded to be of a lower quality.
Lavenders are widely grown in gardens. Flower spikes are used for dried flower arrangements. The fragrant, pale purple flowers and flower buds are used in potpourris. Dried and sealed in pouches, they are placed among stored items of clothing to give a fresh fragrance and as a deterrent to moths.
The plant is also grown commercially for extraction of lavender oil from the flowers. This oil is used as an antiseptic and for aromatherapy. Lavender is also used extensively as herbal filler inside sachets used to freshen linens and discourage moths from closets and drawers. Dried lavender flowers have become recently popular used as confetti for tossing after a wedding.

Culinary use

Lavender flowers yield abundant nectar which yields a high-quality honey for beekeepers. Lavender monofloral honey is produced primarily in the nations around the Mediterranean, and marketed worldwide as a premium product. Lavender flowers can be candied and are sometimes used as cake decorations. Lavender is also used to flavour baked goods and desserts (it pairs especially well with chocolate), as well as used to make "lavender sugar". Lavender flowers are occasionally sold in a blend with black, green, or herbal tea, adding a fresh, relaxing scent and flavour.

Chefs in and around Provence, France, have been incorporating this herb into their cuisine for centuries, either alone or as an ingredient of herbes de Provence. Lavender lends a floral, slightly sweet, and elegant flavour to most dishes, and pairs beautifully with various sheep's and goat's cheeses. For most cooking applications it is the dried buds (also referred to as flowers) of lavender that are used, though some chefs experiment with the leaves as well. Only the buds contain the essential oil of lavender, which is where both the scent and flavour of lavender are best derived.
The French are also known for their lavender syrup, most commonly made from an extract of lavender. In the United States, both French lavender syrup and dried lavender buds are used to make lavender scones.

Medicinal use

Lavender has been used extensively in herbalism.

English lavender, Lavandula angustifolia, yields an essential oil with sweet overtones, and can be used in balms, salves, perfumes, cosmetics, and topical applications. Lavandin, Lavandula x intermedia (also known as French lavender), yields a similar essential oil, but with higher levels of terpenes including camphor, which add a sharper overtone to the fragrance. Spanish lavender, Lavandula stoechas is not used medicinally, but mainly for landscaping.

Essential oil of lavender has antiseptic and anti-inflammatory properties. It was used in hospitals during WWI to disinfect floors and walls. These extracts are also popularly used as fragrances for bath products.

An infusion of lavender is claimed to soothe and heal insect bites. Bunches of lavender are also said to repel insects. If applied to the temples, lavender oil is said to soothe headaches. Lavender is frequently used as an aid to sleep and relaxation: Seeds and flowers of the plant are added to pillows, and an infusion of three flowerheads added to a cup of boiling water are recommended as a soothing and relaxing bedtime drink. Lavender oil (or extract of Lavender) is claimed to heal acne when used diluted 1:10 with water, rosewater, or witch hazel; it is also used in the treatment of skin burns and inflammatory conditions (it is a traditional treatment for these in Iran and nearby regions).

Health precautions:

There is scientific evidence to support the effectiveness of some of these remedies, especially the anti-inflammatory effects, but they should be used with caution since lavender oil can also be a powerful allergen. Ingesting lavender should be avoided during pregnancy and breastfeeding.

Topically, lavender oil is cytotoxic. It increases photosensitivity as well. A study demonstrated that lavender oil is cytotoxic to human skin cells in vitro (endothelial cells and fibroblasts) at a concentration of 0.25%. Linalool, a component of lavender oil, reflected the activity of the whole oil, indicating that linalool may be the active component of lavender oil. Another study showed that aqueous extracts reduced mitotic index, but induced chromosome aberrations and mitotic aberrations in comparison with control, significantly. Aqueous extracts induced breaks, stickiness, pole deviations and micronuclei. Furthermore, these effects were related to extract concentrations.

Two essential oils, lavender and tea tree oil, have been implicated in causing gynaecomastia, an abnormal breast tissue growth in prepubescent boys. An article in the New England Journal of Medicine claimed that the use of shampoo and similar products, containing lavender and tea tree oils, in three boys resulted in this condition. Professor Ieuan Hughes, a child hormone specialist at the University of Cambridge has claimed "... these oils can mimic oestrogens" and "people should be a little bit careful about using these products."

KHASIAT DAUN URANG ARING

Urang aring ialah sejenis tumbuhan yang tumbuh liar dikawasan yang agak lembap.ia sejenis herba tahunan yang termasuk dalam kumpulan dikot.Cara pembiakannnya melalui biji benih dan keratan batang. bunganya yang kecil dan berwarna putih menyerupai bunga daisy hingga ia juga di panggil false daisy.


Kegunaan:

Urang aring terkenal sebagai herba yang digunakan untuk rawatan kecantikan rambut. Daunnya yang dilumatkan dicampur dengan minyak dan dilumurkan pada rambut dikatakan dapat membantu menyihatkan, menghitam dan mengilatkan rambut dan membantu pertumbuhan semula rambut.

Dalam perubatan ayurveda, urang aring juga digunakan untuk rawatan hepatomegaly (pembesaran hati),luka, ulcer, tekanan darah tinggi,anorexia dan sakit kepala.

Jus urang aring yang dicampur dng madu diberikan kepada kanak-kanak untuk membantu masalah pernafasan.

Untuk kegunaan luar pula, daunnya yang telah dilumatkan boleh digunakan untuk merawat bengkak, buasir.

Selain itu, pokok ini mempunyai keupayaan untuk meningkatkan keupayaan buah pinggang dan hati. Ia juga boleh digunakan untuk merawat pening, vertigo dan , pandangan kabur dan uban sebelum masa.

Menurut kaedah perubatan cina untuk meningkatkan “Yi” ia digunakan juga untuk merawat masalah “darah panas” yang mengakibatkan simptom seperti batuk berdarah,hidung berdarah, najis bercampur darah dan muntah dan kencing berdarah.

KHASIAT DAUN SIRIH

Sejenis tumbuhan yang terdapat di Malaysia juga di kawasan Tropika Asia, Madagascar, Timur Afrika dan Hindia Barat. Sirih yang terdapat di Semenanjung Malaysia terdiri daripada empat jenis, iaitu sirih Melayu, sirih Cina, sirih Keling dan sirih Udang. Spesis sirih terdapat berbagai-bagai nama tersendiri dalam bahasa Indonesia seperti Sirih carang, Be, Bed, Siyeh, Sih, Camai, Sirih kerekap, Serasa, Cabe, Jambi, Kengyek dan Kerak.

Nama saintifiknya adalah Piper betel Linn dalam keluarga Piperaceae. Nama betel adalah dari bahasa Portugis - betle, berasal sebelumnya dari bahasa Malayalam di negeri Malabar yang disebut vettila. Dalam bahasa Hindi lebih dikenali pan atau paan dan dalam bahasa Sunskrit pula disebut sebagai tambula. Manakala dalam bahasa Sinhala Sri Lanka disebut bulat. Bahasa Thai pula disebut sebagai plu.

Sifat tabii sirih adalah sejenis pepohon yang menjalar dan memanjat pada batang pokok sekelilingnya atau kayu junjung. Bentuk daunnya agak bujur [bujur sirih]. Daun-daun sirih yang subur berukuran antara 8sm. - 12sm. lebar dan 10sm. - 15sm. panjang. Sirih sesuai hidup dengan ditanam di atas tanah gembur yang tidak terlalu lembab dan memerlukan cuaca tropika untuk membiak subur dengan air yang mencukupi.

Sirih Cina mempunyai rasa yang lebih lembut daripada sirih Melayu. Sirih Udang pula mempunyai urat daun di belakangnya yang berwarna merah dan gagangnya juga berwarna merah. Sirih Melayu adalah yang digemari dikalangan pengamal makan sirih dan juga kegunaan di dalam adat resam, dimana sirih ini berdaun lebar dan warnanya hijau pekat. Sementara Sirih Keling pula bersaiz sederhana dan berwarna kehijauan kusam, rasanya yang lebih pedas serta agak keras daunya ketika dimakan.

Rasa sirih adalah disebabkan oleh minyak ruapan yang mengandungi fenol dan bahan-bahan terpene yang menyebabkannya pedas. Bahan-bahan yang terdapat dalam daun sirih ialah kalsium nitrat, sedikit gula dan tannin.

Faktor-faktor yang menentukan keenakan sirih adalah jenis sirih itu, umurnya dan cahaya matahari serta keadaan daun-daunnya di bahagian atas tumbuhan itu. Daun sirih untuk dimakan adalah daun-daun melintang di bahagian atas dahan-dahan sisi dan yang terbaik adalah yang terbesar sekali. Sirih hutan tidak boleh dimakan, selain daunnya yang keras rasanya juga tidak enak. Ia tumbuh dipohon pokok yang terdapat di hutan hujan tropika

Daun-daun bawahnya yang cacat (bersaiz kecil) dibuat ubat dan penawar oleh Dukun Melayu. Sirih bertemu urat adalah yang menjadi pilihan kepada Mak Bidan dalam ilmu perubatan tradisional. Pada masa kini, kegunaan sirih masih lagi penting dalam masyarakat Melayu walaupun bilangan orang yang memakannya mula berkurangan.

Komponen Aktik Dalam Sirih

Flavournoid Polyphenol
Untuk menegangkan kulit, mengelakkan kedutan kulit dan membantu melancarkan peredaran darah, membantu memperlahan proses penuaan dan sangat sesuai sebagai bahan losyen awet muda.

Hydroxyl-chavicol
Membantu menormalkan perjalanan darah di pembuluh dan mempercepatkan pembekuan darah yang keluar.

Astrigen
Membantu mengecutkan dan memulihkan tisu - tisu organik badan akibat luka dan sebagainya.

Sialagoga
Membantu memperbanyakan rembesan air liur apabila dikunyah.

Ekspektoran
Membantu menghilangkan lendir dan kahak apabila dimakan, sesuai sebagai ubat batuk dan sakit tekak.

Euginol
Membantu membunuh kuman dan menghalang pembiakan koloni fungus/kulat.

KHASIAT DELIMA

Tahukah anda, delima adalah sejenis buah yang berasal dari Mediterranean yang banyak digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengubatiu pelbagai jenis penyakit. Tanaman perdu berbatang kayu ini mempunyai batang berduri, daunnya lonjong, kecil dan bertepi rata. Kulit buah delima biasanya berwarna hijau kekuningan. Bentuk buahnya seperti epal dengan kelopak bermahkota. Di dalamnya mempunyai beratus-ratus biji.

SELAIN pokok bunga atau sayuran, pokok buah-buahan turut dijadikan perhiasan di halaman rumah. Tidak kira pokok itu bersaiz besar ataupun kecil, ia tidak penting kerana selain dapat mengeluarkan buah ia juga sesuai dijadikati tempat berteduh.Namun begitu, ada sesetengeh pokok buah-buahan turut mempunyai khasiat untuk kesihatan diri dan dapat digunakan merawat penyakit tertentu.

Pokok itu yang dalam istilah botani dinamakan sebagai Punica granatum dikatakan sesuai untuk merawat batuk biasa, melegakan sakit perut dan mencuci mata.

Khasiat buah Delima

1. Buah ini mengandungi zat besi, kalsium, folforus, vitamin A dan C. Sejak zaman dahulu ahli perubatan Yunani menggunakan ubat ini sebagai ubat cacing. Alkaloid yang terdapat pada kulit buah membuat cacing melekat pada dinding usus manusia melepaskan pegangannya.

2. Dalam perubatan Cina, biji delima putih mempunyai khasiat anti-radang. Buasir merupakan satu lagi penyakit yang boleh dirawat menggunakan buah delima. Airnya bertindak sebagai astrigen disapu kebahagian yang bengkak dan dilakukan beberapa kali sehingga sembuh.


Cara memanfaatkan Delima

Keputihan - 30g kulit delima kering, direbus dengan satu liter air. Masakkan sehingga airnya tinggal separuh. Minum ramuan ini dua kali sehari.

Gangguan pencernaan - 50g daun delima segar dimasak dengan air. Minum sewaktu suam.

Perut Kembung - Lima helai daun delima kering direndam satu gelas air panas. Minum setelah agak sejuk, minum tiga kali sehari.

Menurunkan berat badan - Dua genggam daun delima muda diramas-ramas dengan air masak, dicampurkan sedikit garam. Dapatkan perahan pati, minum dua kali sehari.

Merawat batuk - beberapa biji buah delima yang muda dicuci terlebih dahulu sebelum dikisar sehingga lumat. Setelah itu tapiskan untuk dapatkan airnya sahaja . Minum air itu dan amalkannya untuk beberapa, hari.

Melegakan sakit perut - Bunganya yang segar pula sesuai untuk melegakan sakit perut dengan cara merebuskannya sehingga mendidih. Tapiskan untuk dapat airnya. Bila sudah suam, minumlah perlahan-lahan.

Sakit mata - Air rebusan akar delima yang sudah dibersihkan pula boleh digunakan untuk mencuci mata yang sakit.

KHASIAT BUNGA CEMPAKA

Bunga cempaka sememangnya cantik. Kecantikan tersebut tidak hanya pada bunganya tetapi juga tertumpu kepada namanya sendiri. Dengan kecantikan tersebut tidak hairanlah ia mampu menarik perhatian sebahagian besar daripada kita untuk dijadikan hiasan atau pohon teduhan dihalaman rumah.

Bahkan ia juga menarik perhatian masyarakat kita menjadikannya sebagai nama panggilan dan juga menggunakannya sebagai kata-kata dalam rangkap pantun, syair, sajak atau gurindam.

Tetapi dalam kecantikan tersebut, bunga cempaka ternyata turut mempunyai keistimewaan sebagai perubatan herba.Ia juga mempunyai keistimewaan dari sudut penjagaan kesihatan diri.

Tidak kiralah sama ada bunga cempaka kuning (Michelia champaca) atau putih (Michelia alba) kedua-duanya mempunyai khasiat pada kesihatan diri. Bunga cempaka kuning, khasiatnya adalah sesuai untuk wanita selepas bersalin, kencing tidak lawas dan demam selsema.Untuk cempaka putih pula, pokok ini berguna untuk merawat pitam, bisul dan bronchitis atau radang tengkok.

Kegunaan dan penyediaan bagi pokok cempaka kuning untuk wanita selepas bersalin adalah dengan cara mengambil beberapa helai daunnya dan bersihkannya terlebih dahulu.
Kemudian rebuslah sehingga mendidih dan setelah airnya suam kuku barulah diminum.


Bagi kencing tidak lawas beliau menambah ambil beberapa kuntum bunganya dan bersihkan terlebih dahulu. Selepas itu rebus sehingga mendidih dan kemudian tunggulah sehingga suam untuk diminum.Untuk demam selsema, ambil akarnya dititik atau pech-pechkannya. Kemudian direbus sehingga mendidih dan tunggulah ia suam dulu barulah diminum perlahan-lahan.

Bagi pokok cempaka putih, ia biasanya digunakan untuk merawat pitam, iaitu dengan cara mengambil beberapa kuntum bunga untuk direbus.

Untuk merawat bronchitis sama juga caranya dalam merawat pitam. Cuma ia ditambah dengan madu sebelum diminum. Untuk penyakit bisul pula, cara menggunakannya adalah mudah dengan mengambil beberapa helai daunnya yang segar dan ditumbuk sehingga lumat. Setelah itu tepekkan ia ditempat yang kena bisul tadi.

(Lagi satu....,bunga cempaka ni sangat digemari oleh 'Cik Pon')Hehehe

KHASIAT BELIMBING BULUH

Buah Belimbing Buluh berbentuk bujur dan memanjang. Warnanya hijau kekuningan. Setiap buah mempunyai 4-5 bonggol yang tidak kelihatan. Apabila telah masak, isinya lembik dan mengandungi banyak air serta rasanya masam. Walaupun begitu, ia tetap menjadi kegemaran kanak-kanak yang memakannya bersama garam halus.

Buah Belimbing Buluh sebenarnya mengandungi banyak khasiat yang tidak ternilai. Daunnya apabila digiling halus dan dilumur, ia dapat menghilangkan jerawat dan melembutkan kulit di muka, sakit-sakit sendi serta panau. jika direbus pula, ia boleh mengubati batuk, menurunkan tekanan darah tinggi dan pitam.

Selain itu, bagi menghilangkan batuk, segenggam bunga Belimbing Buluh dicampurkan sedikit jus pegaga yang telah ditumbuk, 2 biji bawang merah dan 1 batang kulit kayu manis sebesar jari kelingking. Lalu direbus dan ditapis air rebusan itu. Kemudian minum dengan mencampurkan sedikit madu. Minum segelas, tiga kali sehari.

Untuk mereka yang menghidap penyakit seperti darah tinggi pula, petik 3 biji buah Belimbing Buluh. Potong kecil-kecil dan rebus. Minum air rebusannya selepas sarapan pagi setiap hari. Bagi bayi yang diserang penyakit kuning pula dimandikan dengan air rebusan daun belimbing untuk meredakannya.

KHASIAT AVOKADO

Pokok Avokado ini berasal dari Amerika Tengah. Avokado adalah sejenis tanaman yang memerlukan tanah yang subur, gembur dan tidak sesuai ditanam di tnah yang berpaya atau berair. Ia mudah berbuah di dataran rendah dan menjadi lebih subur di kawasan tropika yang sering mendapat hujan. Ketinggian pokok adalah sekitar 3-10 meter.


Akarnya tunjang, batang bulat berkayu manakala rantingnya mempunyai banyak cabang serta berambut halus. Daun Avokado tunggal dan bertangkai panjang. Bunganya pula majmuk, tersusun dan keluar dari hujung ranting dengan warna kuning kehijauan. Buahnya pula bulat bujur telur, panjang sekitar 6-20cm. Di dalamnya hanya terdapat satu biji. Isinya apabila masak akan bertukar menjadi warna kuning kehijauan.

Daun Avokado dikatakan boleh menghilangkan penyakit batu karang, darah tinggi, sakit kepala, bengkak di saluran pernafasan, sakit sendi atau saraf dan membetulkan peredaran haid. Biji Avokado yang berwarna kemerahan baik untuk radang dan menghilangkan penyakit gigi dan penyakit kencing manis.

Selain daun dan biji, isi Avokado amat penting bagi kaum wanita kerana di kebanyakkan negara di rantau ini mengamalkannya untuk dijadikan sumber herba tradisional. Isinya diproses untuk dijadikan kosmetik, hasil pembakaran dari minyanya pula baik untuk rambut dan wajah.

KHASIAT BUAH NAGA (DRAGON FRUIT)

MASIH ramai yg tidak tahu cara memakan buah ini kerana bentuknya yang ganjil, dengan kulit luar berwarna merah dan mempunyai sayap seperti seekor naga sehingga ia mendapat nama buah naga (dragon fruit).

Jangan ketawa jika ada orang yang memotong kulitnya seperti memakan buah epal, walaupun cara sebenar memakan buah naga ialah dengan memotong dua dan menceduk isinya dengan menggunakan sudu.

Bagaimanapun, di sebalik rupanya yang ganjil, buah naga daripada keluarga cactacea yang tergolong dalam spesies kaktus dan semakin mendapat tempat di kalangan petani moden, sebenarnya kaya dengan khasiat.

Buah naga mempunyai isi seperti buah kiwi. Pada masa ini, buah naga yang isinya berwarna putih lebih mudah didapati di pasaran, tetapi mengikut pakar pemakanan dan perubatan, buah yang isinya berwarna merah mempunyai lebih banyak khasiat.

Secara amnya, pakar sependapat dan mengakui buah naga kaya dengan potasium, ferum, protein, serat, sodium dan kalsium yang baik untuk kesihatan berbanding buah-buahan lain yang diimport.

Buah kaktus madu itu cukup kaya dengan pelbagai zat vitamin dan mineral yang boleh membantu meningkatkan daya tahan dan mengurangkan metabolisma dalam badan manusia.

Kajian menunjukkan buah naga merah ini sangat baik untuk sistem penghadaman dan peredaran darah. Ia juga memberi tindak balas memberangsangkan untuk mengurangkan tekanan emosi dan meneutralkan toksik dalam darah.

Kajian juga menunjukkan buah ini boleh mencegah kanser usus, selain mencegah kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah dan pada masa sama menurunkan kadar lemak dalam badan.

Secara keseluruhan, setiap buah naga merah mengandungi protein yang mampu mengurangkan metabolisma badan dan menjaga kesihatan jantung; serat (mengawal kanser usus, kencing manis dan diet); karotin (kesihatan mata, menguatkan otak dan menghalang penyakit); kalsium (menguatkan tulang) dan fosferos (pertumbuhan tisu badan).
Buah naga juga mengandungi zat besi untuk menambah darah; vitamin B1 (mengawal kepanasan badan); vitamin B2 (menambah selera); vitamin B3 (menurunkan kadar kolesterol) dan vitamin C (menambah kelicinan, kehalusan kulit serta mencegah jerawat).

Satu lagi fakta menakjubkan ialah berdasarkan kajian terkini, khasiat buah naga tidak terhad kepada buahnya, tetapi turut wujud pada keseluruhan pokok.

Buah naga merah ini boleh dijadikan jus, jem, dan wain merah. Pada masa sama, buah yang belum masak boleh dimasak sup dan dicampur dengan daging, ekor atau tulang.

Bunga buah naga pula boleh digoreng sebagai sayuran, dijadikan ulam dan juga boleh dikeringkan untuk dijadikan teh bunga.

Bunga pokok ini mempunyai kadar debunga yang tinggi kerana tempoh ia mekar penuh terlalu singkat, sekali gus menyebabkan lebah dan serangga lain tidak sempat mengambil debunganya secara penuh berbanding bunga lain yang mekar berbulan-bulan.

Debunga bunga buah naga juga mempunyai khasiat tinggi dan cukup baik untuk kesihatan manusia.

Dahan pokok buah naga juga boleh dijadikan salad, ulam, digoreng dengan sambal belacan dan dimasak sup, yang terbukti berkesan untuk membuang toksik dalam badan dan mencuci perut.

Di Amerika Selatan, dahan buah naga dihancurkan dan diperam untuk dijadikan makanan ternakan seperti lembu dan kambing. Ia terbukti mampu meningkatkan kadar susu, selain kualiti ternakan berkenaan.

Pada masa ini buah naga atau nama saintifiknya Epiphytes atau Pitaya dan berasal dari Amerika Selatan digemari kaum Cina yang menggelarnya Paw Wang Fa Kor.

Bukan saja rasanya yang enak, tetapi juga sangat berkhasiat. Tidak hairanlah harganya mahal.

AMALAN PEMAKANAN KISMIS MENGIKUT ISLAM


Kismis merupakan salah satu daripada makanan yang sangat berkhasiat. Amalan pemakanan kismis boleh membantu sesorang individu tersebut mendapat bekalan oksigen yang secukupnya kerana kandungan zat besinya memang sangat diperlukan untuk membina darah bagi memstikan bekalan oksigen yang mencukupi disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen pada otak manusia boleh menyebabkan seseorang itu mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.Dalam Islam, cara pemakanan kismis yang biasa digunakan adalah:-

CARA MAKAN :

1. Menghadap kiblat.

2. Baca Bismillah dan diikuti selawat keatas nabi sebanyak 3 kali.

3. Kemudian baca doa penerang hati.

4. Selepas itu, masukkan kedalam mulut dan kemam seperti gula-gula. Jangan kunyah.

5. Makan sebiji-sebiji sehingga habis sebanyak 21 biji.

KHASIAT PISANG

Pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.


Disebabkan permintaan dunia terhadap pisang terlalu tinggi, banyak hutan rimba telah diteroka dan dibersihkan untuk dibuka ladang penanaman pisang.

Jika anda digigit nyamuk, cubalah gosokkan bahagian dalam kulit pisang pada tempat yang digigit.

Pisang boleh diberi pada bayi seawal usia tiga bulan sebagai makanan pejal kerana mudah dihadam.

Pisang rendah dari segi kalori lemak, sodium yang membantu merendah kolestrol.

Potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.

Anaemia ialah penyakit kurang darah. Kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.

Orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.

Cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap pula.