BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, 27 March 2010

Yang Baik VS Yang Jelik - Betulkah makanan berkhasiat tidak baik?

SUKANYA SOYA

Yang Baik:
Soya merupakan antara sumber protein yg popular. Kandungan isoflavonoid dlm soya dikatakan mampu mencegah pertumbuhan sel-sel kanser. Pengambilam soya dlm bentuk ekstrak seharusnya mendapat perhatian doktor kerana kononnya ia boleh menyebabkan kanser payudara.

Yang Jelik:
Penghidap penyakit gout seharusnya menjauhi soya kerana ia mampu meningkatkan kadar 'purine' dlm tubuh yg akan berubah menjadi asid.

MAKAN BAYAM UNTUK KUAT!

Yang Baik:
Baiknya sayur hijau ini adalah kerana kandungan kolin dan inositol yg amat baik utk mengatasi masalah pembuluh darah mengeras. Kandungan flavonoid dan karotenoid di dlmnya pula bertindak sebagai bahan anti aksidan yg berperanan utk mencegah kanser. Bayam mengandungi vitamin K yg amat diperlukan utk pembekuan barah.

Yang Jelik:
Bayam merupakan sumber serat dan jika diambil berlebihan akan menggangu penyerapan mineral dlm badan. Bayam yg kaya dgn zat besi seharusnya diamalkan, tetapi neutralkan penyerapan zat besi ke dlm tubuh dgn segelas jus oren, strawberi atau tomato.

SEJUKNYA TEH HIJAU!

Yang Baik:
Teh hijau amat baik utk kesihatan kerana kandungan anti oksidan polifenol di dlmnya yg menghalang pertumbuhan sel2 kanser. Selain itu, baiknya teh hijau kerana ia melindungi jantung, mengurangkan lemak dlm tubuh dan menjaga berat badan ideal utk tubuh.

Yang Jelik:
Kandungan 'thein' dlm teh kan menyebabkan tubuh terlebih segar dan menyukarkan seseorang utk tidur. Mengamalkan teh hijau secara berlebihan berkemungkinan membuatkan anda insomnia.

SYOKNYA MAKAN TELUR!

Yang Baik:
Telur dinikmati kerana kandungan protein dan kolesterol di dlmnya. Putih telur penyumbang protein tetapi sebiji kuning telur sudah cukup utk memenuhi keperluan kolesterol seorang dewasa utk sehari iaitu sebanyak 200 mg sehari.

Yang Jelik:
Jgn makan putih telur berlebihan kerana ia boleh menyebabkan masalah pada ginjal. Pengambilan kuning telur secara berlebihan akan meningkatkan kadar kolesterol dlm darah dan menyebabkan serangan penyakit darah tinggi. Katakanlah anda alah pada protein telur, anda akan mendapat bisul walau hanya dgn mengambil sebiji telur sahaja.

ENAKNYA MAKAN YOGURT!

Yang Baik:
Makanan ini mengandungi probiotik iaitu bakteria baik utk menguatkan sistem imunisasi tubuh.

Yang Jelik:
Baik utk amalkan, tetapi pengambilan berlebihan hanya akan menyebabkan kegemukan kerana ia dihasilkan dari susu penuh krim. Selain itu, pengambilan yogurt secara melampau juga akan mengakibatkan peningkatan kadar kolesterol dlm badan seseorang. Rasa masam dlm yogurt boleh menyebabkan serangan gastrik jika perut anda alah dgn rasa asid.

SERONOKNYA MAKAN IKAN BAKAR!

Yang Baik:
Ikan baik utk kesihatan kerana ia membekalkan Omega 3, sejenis asid lemak tidak tepu. Kebaikan khasiat ini adalah ia memperbaiki sistem otak dan mengurangkan risiko seseorang itu mendapat serangan jantung.

Yang Jelik:
Terlalu banyak mengambil akan akan menyebabkan masalah pada ginjal. Jika anda mengambil khasiat Omega 3 ini dlm bentuk suplemen, ia berisiko utk menyebabkan pendarahan.

JOM MAKAN LOBAK MERAH!

Yang Baik:
Kaya dgn khasiat beta karotena yg baik utk tubuh.

Yang Jelik:
Kandungan serat yg tinggi dlm lobak merah akan menyebabkan seseorang itu sembelit jika ia diambil berlebihan. Selain itu, ia juga akan mengganggu penyerapan mineral dlm saluran pencernaan. Anda pasti tidak mahu kulit anda menjadi kekuningan kerana berlebihan khasiat beta karotena bukan?

HARI-HARI MAKAN ROTI!

Yang Baik:
Bagusnya mengamalkan roti kerana ia kaya dgn serat tidak larut yg membantu melancarkan sistem pencernaan dan mengurangkan risiko seseorang mandapat kanser usus besar.

Yang Jelik:
Roti yg dihasilkan dari gandum tinggi dgn karbohidrat dan serat. Pengambilannya secara berlebihan akan menyebabkan berat badan meningkat. Pengambilan serat secara berlebihan juga akan membuatkan anda mendapat sembelit dan ia menggangu penyerapan mineral oleh tubuh.

AYUH MINUM JUS BUAH!

Yang Baik:
Apa yg baiknya jus buah2an mengandungi banyak jenis khasiat. Ia kaya dgn protein, serat, vitamin, mineral dan banyak lagi.

Yang Jelik:
Pengambilan jus buah2an tanpa gula sebenarnya sama saja seperti anda mengambil minuman bergula kerana kandungan gula semulajadi dlm buah2an. Apa yg boleh anda lakukan adalah dgn menghasilkan jus dari buah2an yg kurang manis.

MANISNYA BUAH BERI!

Yang Baik:
Semua jenis buah beri mengandungi zat anti oksidan yg tinggi termasuk vitamin C dan 'anthocyanin' Ia menghindarkan masalah kerosakan sel dlm tubuh dan menghindarkan kanser.

Yang Jelik:
Tiada apa yg tidak baik pada buah beri, ia boleh diambil secara berlebihan. Tetapi, bagi mengelakkan anda kekurangan vitamin lain, eloklah anda mengambilnya bersama makanan lain. Anda boleh menikmati salad buah beri atau meletakkan buah beri di dlm mangkuk bijirin anda.

KEJU - Sihat & Berkhasiat

KEJU DARI MANA YA....?
Nama keju dipinjam daripada bahasa Portugis adalah makanan padat yg diberbuat lebih daripada 3000 jenis keju di seluruh dunia yg berasal dari Perancis, Jerman, Belanda, Denmark, Itali, Amerika Syarikat, Eropah dan sebagainya

KEJU ADA BEZA KE?
Tentu sekali....Sedap memang sedap tetapi sebelum menikmatinya, baik anda teliti beberapa faktor yg membezakan keju.
Antaranya:
Asal susu
Sebahagian besar keju dibuat daripada susu sapi tetapi ada juga dihasilkan daripada susu kambing atau kerbau dan susu unta.
Kadar lemak
Utk mendapatkan kadar lemak yg diinginkan, susu dicampur dgn susu rendah lemak sehingga kadar lemaknya turun atau dicampur dgn krim supaya kadar lemaknya meningkat.

APA KHASIATNYA?
Keju yg berasal dari susu menjadikan ia sumber yg penting dlm membekalkan karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral.

DIET!
Menjadi menu yg perlu dijauhi tetapi menurut pakar pemakanan, segala khasiat terdapat dalam keju dan ia boleh diambil tetapi dalam kuantiti yg sederhana.

Selain itu, ada juga yg memilih keju mozzarella utk menurunkan berat badan tetapi sebenarnya keju ini lebih baik utk pembentukan otot. Keju cheddar pula membantu menguatkan tulang dan baik utk tenaga.

Beberapa hasil kajian mendapati keju mengurangkan gejala sindrom pra menstruasi dan memperkuatkan tulang. Manakala kandungan mineral yg tinggi sangat baik utk melindungi gigi daripada karies.

Ingat! Bagi anda yg mengalami alahan dgn laktosa, selain mereka yg mempunyai sakit ginjal, hati dan jantung, hadkan jumlah pengambilannya kerana ia mengandungi garam dan lemak tinggi.

PROSES PEMANTANGAN
Utk mendapatkan rasa dan aroma yg menarik, setiap keju mengalami proses pemantangan yg berbeza. Contohnya, proses utk membuatnya ada yg mengambil masa dari 2 minggu hingga 7 tahun dan terdapat bahan2 lain yg ditambah utk mendapatkan kelazatannya.

YUM..YUM..YUM.....ENAKNYA!
Terdapat beberapa jenis keju yg menjadi kegemaran baik kanak2 ataupun org dewasa. Ia bukan saja dimakan begiyu sahaja tetapi boleh dimasak dlm pelbagai hidangan. Kenali dan nikmati beberapa jenis keju yg keju yg menjadi kegemaran anda.

Camembert
Keju ini berasal dari Perancis dan diperbuat daripada susu sapi. Teksturnya sangat lembut dan mengandungi lemak antara 45% - 50%. Sesuai dicampurkan dgn telur dadarn penkek atau pai.

Ricotta
Berasal dari Itali dan teksturnya sangat rapuh. Mengandungi kandungan lemak yg tinggi iaitu 65%. Rasanya yg lazat bersama aroma yg harum, sangat sesuai utk masakan pasta seperti spagheti atau lasagna.

Brie
Ia dikatagorikan sebagai keju yg lembut kerana bahagian kulit luarnya berwarna putih dan bahagian dalam lembut. Aromanya tajam dan kandungan lemak antara 45%. Ia sangat sesuai utk dijadikan bahan campuran salad atau dimakan bersama buah zaitun.

Krim Keju
Ia mempunyai sedikit rasa masam dan kandungan lemak antara 45% - 65%. Ia digunakan pada hidangan penutup seperti kek keju atau dimakan bersama potongan buah-buahan.

Mozzarella
Ia adalah keju dari Itali dgn kandungan lemak antara 40% - %0%. Kejunya akan meleleh ketika dimasak dan sangat sesuai utk dimasukkan dalam pizza.

Edam
Sangat popular dan berasal dari Belanda. Teksturnya yg keras dan kandungan lemak antara 40%. Bezanya dgn keju lain adalah lapisan sejenis lilin berwarna merah. Sesuai utk dicampurkan dlm aneka biskut dan taburan pada hidangan panggang.

Parmesan
Ia sejenis keras dari Itali. Berbentuk silinder dan berwarna kuning muda. tekstur yg keras sesuai utk keju parut. Proses matangnya agak lama antara 14 bulan hingga 4 tahun dan kandungan lemak sekitar 61%. Sesuai utk taburan pizza atau aneka pasta.

Cheddar
Sejenis keju yg paling banyak digunakan di seluruh dunia. Rasanya yg lazat dan aroma yg tidak terlalu tajam amat sesuai utk semua masakan. Hidangan sup, sandwic atau salad bertambah lazat dgn penambahan keju ini. Kandungan lemak 48%.

Emmenthal
Berasal dari Swiss dan bentuknya sangat unik kerana terdapat lubang2 ketika dipotong. Amat digemari kerana rasanya yg lembut dan aroma yg menarik.