BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 5 July 2009

KHASIAT PELBAGAI JENIS ULAM

Ulam merupakan gelaran kepada tumbuhan yang dimakan secara mentah atau sekadar dicelur (direndam sekejap dalam air panas) sebelum dimakan bersama nasi. Ulam juga biasanya dimakan bersama dengan perasa seperti budu, cencaluk, atau sambal belacan, sebelum dimakan bersama nasi. Ulam sudah terkenal sebagai hidangan harian utama di kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung. Ulam diambil dari berbagai-bagai bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Ini termasuklah pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan kadang-kadang bunga.


Sayur-sayuran biasa boleh dianggap ulam apabila dimakan sebegitu sahaja. Ini termasuklah sayur-sayuran seperti timun, kubis dan terung. Selain daripada sayur-sayuran biasa, terdapat satu lagi kumpulan ulam ialah ulam tradisional. Ulam tradisional lebih meluas penggunaannya termasuk digunakan sebagai ulam biasa, sebagai bahan masakan seperti dalam penyediaan nasi ulam atau nasi kerabu dan masakan sayur lemak, dan sebagai bahan perubatan seperti penyakit kencing manis atau darah tinggi.

Ulam tradisional

Di Malaysia lebih daripada 120 jenis tumbuhan telah dimakan sebagai ulam yang terdiri daripada pelbagai keluarga tumbuh-tumbuhan. Tumbuh-tumbuhan tersebut terdiri daripada tumbuhan kecil dan melata jenis semusim seperti pegaga, dan sehinggalah kepada pokok-pokok renek dan pokok- pokok besar jenis saka seperti petai, jering, genuak dan kerdas. Pokok jenis saka adalah pokok yang besar dan tinggi. Biasanya tumbuh liar di kawasan pedalaman, di dusun atau di hutan belantara. Pokoknya boleh meninggi atau menjulang antara 20 - 30 meter. Ukuran lilit batangnya boleh menjangkau antara 2 - 5 m.

Penghasilan

Secara amnya ulam tidak ditanam secara komersial. Ulam hanya ditanam secara kecil-kecilan disekitar rumah untuk dimakan sendiri atau dipetik daripada yang tumbuh meliar. Ulam yang ditanam untuk kegunaan sendirian biasanya adalah dari jenis semusim dan mudah ditanam seperti pokok Ulam Raja, selom dan kacang kelisa. Ulam yang berasal daripada pokok saka biasanya dikutip dari tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dalam keadaan semulajadi seperti hutan atau dusun. Antara ulam yang termasuk dalam kumpulan ini adalah jering, pucuk putat, kerdas dan rebung. Terdapat juga yang ditanam untuk kegunaan lain seprti untuk buahnya, tetapi sebahagiannya diambil untuk dimakan sebagai ulam seperti jantung pisang, pucuk ubi, nangka muda dan pucuk jambu golok (gajus).


Khasiat ulam

Oleh kerana ulam dimakan secara langsung tanpa dimasak lama terlebih dahulu, kandungan galian seperti mineral dan vitamin utama seperti kalsium (Ca), fosforus (P), besi (Fe), natriu (Na) dan kalium (K) di dalam ulam tidak termusnah oleh haba. Sebagai contoh, daun kaduk didapati mempunyai kalsium (Ca), fosforus (P), dan besi (Fe) yang paling tinggi iaitu sebanyak 446, 50 dan 13.1 mg masing-masing bagi setiap 100g, dibandingkan dengan ulam-ulam lain.

Ulam juga membekalkan serat yang amat di perlukan oleh sistem penghadaman manusia. Serat memainkan peranan sebagai pengisi pada bahan buangan dan memudahkan pergerakan najis dalam saluran usus.

Khasiat perubatan

Ulam juga memainkan peranan penting dalam perubatan Melayu dan kini pakar pengkaji perubatan barat juga turut mengakui khasiat ulam sebagai tambahan yang baik untuk badan. Sebagai contoh, pegaga kini telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai herba menjanakan kecerdasan berfikir di kalangan kanak-kanak selain dapat membantu peredaran darah dan meningkatkan kesihatan kulit.

Ulam jering pula mengandungi sejenis sebatian alkaloid pelawas yang boleh memberi rangsangan untuk membuang air kecil. Selain itu juga jering boleh menjadi penawar yang berkesan pesakit kencing manis sekiranya diambil secara berterusan dengan kadar yang sedikit. Ini kerana kandungan sebatian alkaloid di dalamnya mampu meneutralkan kandungan gula di dalam badan. Daun kaduk pula mempunyai kandungan kalsium yang tinggi yang diperlukan oleh badan untuk memperkuatkan tulang, dan mengelakkan daripada penyakit osteoporosis terutama dikalangan kaum wanita.

WARNA DAN TEKSTUR GINCU


Warna gincu yang tepat untuk kulit wajah anda
* Kulit pucat – nuansa merah jambu dan merah jambu-jingga

* Kulit kuning langsat – nuansa merah jambu, dari merah jambu kecoklatan hingga merah jambu terang dan keunguan.

* Kulit sawo matang – nuansa kecoklatan, merah bata, merah jingga, merah keemasan.

Nota : Semakin gelap warna kulit, warna-warna gelap seperti merah anggur dan coklat boleh digunakan.

Tekstur yang tepat
* Glossy – berkilat dan menampilkan imej muda dan segar. Kandungan pelembapnya juga tinggi.

* Matte – kering tanpa kilat. Memberikan kesan matang dan sofistikated. Kandungan pelembapnya juga sedikit dan ianya menjadikan warnanya sangat intensif dan tahan lama.

* Satin/Creamy – gabungan antara glossy dan juga matte. Kandungan pelembapnya lebih banyak dari matte namun lebih sedikit dari glossy.

* Sheer – Warnanya sangat samar/jernih seperti lipgloss tetapi lebih tahan lama.

Semoga tips ini akan membantu anda membeli gincu yang bukan sahaja bersesuaian dengan anda malahan mampu membuatkan bibir anda nampak sempurna.

PERLUNYA SENAMAN WAJAH

Senaman wajah sememangnya perlu bagi memelihara kekenyalan dan keseriannya. Ikuti gerakan senaman wajah berikut secara rutin setiap pagi.


1) Tutupkan bibir dan gerakkan sambal menarik bibir ke kiri dan ke kanan secara bergantian. Lakukan gerakan ini sebanyak 10 kali.

2) Buka mulut selebar mungkin sampai otot-otot wajah seperti tertarik, kemudian tutupkannya kembali. Tapi jangan paksa jika bahagian hujung bibir terasa perih. Lakukan gerakan ini berulang-ulang secara perlahan-lahan sebanyak 10 kali.

3) Gerakan ini hampir sama dengan gerakan pertama, iaitu menggerakkan bibir ke kiri dan ke kanan secara berganti. Lakukan gerakan ini sehingga bibir mengarah ke pipi dan sebelah mata terpejam. Lakukan gerakan ini sebanyak 10 kali.

MEMELIHARA KUKU SIHAT

Kuku mampu menambahkan keyakinan seseorang dalam penampilannya. Penjagaan kuku ini boleh dilakukan di rumah tanpa perlu membelanjakan wang yang banyak. Anda bukan sahaja akan mendapat kuku yang cantik dan tidak mengganggu bajet perbelanjaan anda. Ikuti tips berikut agar kuku anda tetap sihat.

Cara Pertama

Gunakan berus gigi yang disapu dengan ubat gigi yang mengandungi bahan pemutih (tooth whitening) untuk memberus kuku secara perlahan-lahan. Setelah itu, biarkan ubat gigi melekat pada kuku selama 10-15 minit. Setelah itu, bilas dan keringkan dengan tuala. Anda boleh melakukannya beberapa kali dalam sebulan.

Cara Kedua

Jika anda tidak dapat melakukan cara yang pertama, mungkin anda boleh mencuba cara ini. Ambil sebiji lemon dan campurkan dengan air suam. Rendamkan kuku selama 15 minit. Setelah itu, gosok kuku anda dengan lemon tersebut. Bilas dengan air dan keringkan. Namun anda kena ingat. Cara ini tidak boleh dilakukan terlalu kerap. Jika terlalu kerap, kuku anda akan menjadi nipis. Memadailah sekira dilakukan seminggu sekali.

DAHAGANYA.....AYUH MINUM TEH!

Sememangnya teh merupakan minuman pilihan bukan sahaja ketika minum petang, bahkan semasa bersarapan mahupun pada waktu malam. Namun awas! Silapnya pada kita kerana gemar membancuh teh dgn pelbagai bahan pemanis yg tidak sihat. Ikuti rencana tentang teh dan pelajarilah cara baru menyediakan teh!

Macam-macam cara....

Pada awalnya, hanya masyarakat Cina yg mengilai teh. Mereka terlalu mencintai teh dan menghargai kebaikan teh sehinggakan teh menjadi minuman wajib dalam upacara perkahwinan mereka. Kini, pengambilan teh bukanlah terhad kepada masyarakat Cina sahaja, bahkan seluruh lapisan masyarakat dunia. Lebih menarik lagi, ia dikomersilkan dgn pelbagai jenis perisa seperti teh halia, teh mangga, teh laici, teh lemon dan banyak lagi. Terdapat juga teh yg digunakan dalam proses perawatan tradisional dan turut digabungkan bersama pelbagai jenis herba berkhasiat.

Jom belajar tentang teh!

Terdapat dua jenis teh iaitu teh hijau dan teh hitam. Memang benar, kedua-duannya adalah teh. Jangan tak tahu, teh-teh ini tetap mempunyai perbezaannya walaupun berada dlm keluarga yg sama. Perbezaan paling ketara adalah kandungan polifenolnya. Apa itu?

* TEH HITAM *

Teh hitam bukannya tidak sihat, namun ia hanya mengandungi 19.4 gm protein bersama 10.9 gm serat, dan 32.1 gm gula asli. Olah kerana kandungan gulanya yg tidak tinggi, maka itulah faktornya kita tidak teragak-agak utk mencampurkan "sepaket" gula ketika membancuh teh!

* TEH HIJAU *

Kandungan polifenol dlm teh hijau adalah sebanyak 36 peratus, dan ia memberi impak yg besar pada tubuh. Bukan itu saja, banyak lagi kebaikan lain. Kandungan protein dlm100 gm teh hijau adalah sebanyak 24 gm,10.6 gm serat, dan 35.2 gm gula asli. Jika pengambilan teh hijau tidak dicampurkan dgn sebarang bahan pemanis tidak sihat, teh ini sebenarnya tidak memudaratkan!

TEH BAIK SUNGGUH!

Walaupun kandungan kafein dlm teh agak tinggi, namun ia banyak digunakan utk tujuan perubatan. Banyak kajian yg pernah dijalankan telah membuktikan kandungan polifenol dalam teh dapat bertindak sebagai anti oksidan yg menurunkan risiko penyakit kanser dan kardiovaskular. Selain khasiatnya sebagai bahan anti oksidan, teh juga mempunyai kebaikan lain seperti menurunkan paras gula dlm darah, mencegah hipertensi, membantu fungsi-fungsi ginjal dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL). Nak tahu apa yg labih menarik? Teh boleh menurunkan berat badan! Namun, ia harus diselangi dgn usaha lain seperti diet seimbang dan senaman. Masyarakat Cina banyak mengamalkan teh kerana ia mampu meneutralkan kadar lemak dlm darah. Selain itu, teh juga mengatasi masalah sembelit dan membantu utk melancarkan sistem pencernaan.

MINUM TEH CAMPUR

Teh akan manjadi kurang sihat sekiranya dicampurkan dgn bahan pemanis seperti gula tebu mahupun susu tin. Namun, jika selera anda mendambakan teh yg tidak terlalu tawar dan pahit, campurkan ia dgn bahan-bahan semulajadi yg lebih barkhasiat! Percayalah, ia lebih enak....
TEH + LIMAU= Masam yg sihat
Campuran ini dapat mengelakkan serangan kanser serta membantu penyerapan zat besi. Kandungan vitamin C dlm limau yg turut mengandungi kalium dpt mencegah tekanan darah tinggi selain memberi kesegaran pada tubuh yg keletihan.

TEH + MADU= Manis semulajadi
Minum campuran ini akan membuatkan anda kembali cergas selepas seharian bergerak aktif. Ini adalah kerana madu yg berfungsi sebagai pemanis merupakan komposisidari glukosa dan fruktosa yg menjana tenaga. Madu juga merupakan salah satu sumber anti aksidan terbaik serta kaya dgn pelbagai vitamin lain.

TEH + SUSU= Rasa lemak yg enak
Inilah pilihan ramai! Tapi ingin diingatkan, bukan dgn susu manis namun susu segar yg lebih sihat dan rendah kalori. Apabila anda mencampurkan teh dgn susu, campuran ini sebenarnya mengandungi kandungan protein yg tinggi, vitamin A, D, E dan K. Ia juga kaya dgn kalsium, fosfor dan zat besi.

7 Perkara Anda Perlu Tahu......Betulkah Teh Begini?

1) Tulang yg kuat
Teh mengandungi florida serta bahan kimia iaitu flavonoid iaitu sumber terbaik utk kesihatan tulang, menurut sebuah artikel dlm Archieve of internal Medicine.

2) Ibu yg menyusukan
Tahukah anda, kandungan kafein dlm teh boleh menjadikan usus bayi kejang dan menyebabkan mereka menangis tanpa henti. Malahan, kandungan kafein dlmteh turut dikatakan boleh mengurangkan pengeluaran air susu ibu.

3) Tubuh segar
Walaupun tidak baik utk bayi, namun kandungan kafein dlm teh mampu mengembalikan kesegaran pada tubuh.

4) Hati yg sihat dan berkembang baik
Pengambilan teh setiap hari dpt mengekalkan perkembangan serta kesihatan hati. Menurut The North American Tea Trade Health Research Association, teh dpt membuatkan arteri penghidap masalah hati berjalan lancar.

5) Insomnia
Kafien dlm teh mengalakkan sistem saraf bekerja semakin pantas dan meningkatkan kadar metabolisme sehingga menjadi penyebab seseorang itu sukar tidur.

6) Halang kolesterol
Terdapat sejenis zat dlm teh yg dikenali sebagai 'Catechin', ia mengurangkan pengumpulan kolesterol melalui pembuangan yg lancar.

7) Cegah kanser
Sejenis zat iaitu flavoid dlm teh bertindak menyekat radikal bebas yg menghalang ketidakseimbangan tubuh.

TULANG RAPUH RISIKO OSTEOPOROSIS

Osteoporosis merupakan masalah kesihatan yg semakin diberi perhatian di seluruh dunia, seiring dgn peningkatan populasi masyarakat dunia yg semakin berumur. walaupun ramai yg beranggapan osteoporosis adalah penyakit yg mustahil menimpa diri, hakikatnya kini satu daripada empat orang wanita dan satu daripada lapan orang lelaki berusia 50 tahun ke atas menghidap penyakit ini.

Osteoporosis, secara literalnya bermaksud 'tulang poros' adalah penyakit kerangka sistemik yg dicirikan dgn penyusutan kepadatan tulang dan perubahan struktur tulang yg menyebabkan tulang menjadi lemah. Kesan serius bagi osteoporosis ialah keretakan, selalunya di pinggul, tulang belakang dan pergelangan tangan. 10% hingga 20% keretakan pinggul mengakibatkan kematian dlm masa setahun, manakala dua pertiga yg masih hidup menjadi hilang upaya. Paling membimbangkan dianggarkan pada tahun 2050, lebih 50% keretakan pinggul akibat osteoporosis akan berlaku di Asia.

Osteoporosis biasanya boleh dicegah bagi kebanyakan individu. Kesihatan tulang kita bergantung pada gen, paras hormon, gaya dan diet kita. Kita boleh melindungi dan menguatkan tulang pada semua peringkat umur. Walaupun masa terbaik adalah semasa kita muda, seseorang itu tidak pernah terlalu tua utk melindungi tulang mereka. Tulang kita akan mencapai tahap kepadatan tulang pada usia 30an. selepas itu, amat penting bagi kita utk mengekalkan kekuatan tulang dan mencegah kehilangan kepadatan tulang.

Apakah Osteoporosis ?

Keseluruhan badan kita dibentuk oleh tulang rangka. Ia terdiri daripada 206 tulang, ia merupakan salah satu tisu badan paling kompleks. Ia mempunyai dwi-tugas; sebagai pelindung dan penyokong. Tulang rangka juga menjadi pusat pengeluaran sel darah dan menyimpan 99% kalsium tubuh. Walaupun tulang pada zahirnya keras, ia sebenarnya terdiri daripada tisu-tisu hidup. Tulang terdiri daripada dua jenis iaitu tulang bahagian luar yg bersifat keras disebut 'cortical' sementara 'trabecular' adalah bahagian dalam yg lembut. Ia dipenuhi kologen yg mengandungi mineral terutamanya kalsium dan fosfat. Tulang melalui kitaran tersendiri yg disebut proses pembinaan atau pengeluaran semula (remodelling). Dua sel yg memainkan peranan dalam pembentukan dan penyingkiran tulang adalah sel 'osteoblast' dan 'osteoclast'.

'Osteoblast' membina tulang dan 'octeoclast' menyingkirkannya ke dalam aliran darah. Proses ini berterusan sehingga tulang mencapai puncak jisim tulangnya (peak bone mass). Proses ini juga berlaku berbeza mengikut tahap dan usia. Ketika kanak-kanak, proses pembinaan berlaku lebih pantas daripada penyingkiran. Dan sewaktu remaja, peningkatan aras hormon menggalakkan penimbunan tulang baru terutama pada tulang luar (cortical). Walaupun pembinaan tulang baru masih berterusan pada awal dewasa, ia lebih bertumpu pada jenis tulang kedua iaitu 'trabecular'. Hasilnya ketumpatan tulang bertambah.

Bila usia sudah menginjak 30 tahun ke atas, jisim tulang mula berkurangan kerana proses pembentukan semula (remodelling) dan adakalanya tulang menjadi senget. Ia menyingkir lebih banyak daripada menimbunnya. Proses ini menjadi lebih gawat pada wanita yg meniti alam putus haid terutama selepas tiga hingga tujuh tahun menopaus. Sebahagian besar penyusutan jisim tulang berlaku di dalam tulang 'trabecular' (bahagian dalam). Hasilnya bahagian dalam ini menjadi menjadi semakin tipis. Puncak jisim tulang ini dipengaruhi banyak faktor. Antaranya pemakanan, jantina, bangsa, senaman serta kesihatan tubuh secara keseluruhan. Puncak pembinaan tulang ini biasanya tercapai pada usia 35 tahun utk tulang luar (cortical) dan sedikit awal bagi 'trabecular'. 'Bone Mass' ini juga biasanya 30% lebih tinggi pada lelaki berbanding wanita dan lebih kurang 10% lebih pada individu berkulit gelap seperti India dan Negro berbanding kulit putih (oriental, bangsa Eropah).

Rawatan

Objektif rawatan utk masalah osteoporosis adalah utk memperlahankan gejalanya, memperbaiki densiti tulang dan mengurangkan risiko diserang masalah yg berkaitan terutamanya keretakan tulanr. Berikut adalah diantara jenis2 rawatan yg disaran oleh pakar:

Terapi Gantian Hormon (Hormon Replacement Therapy)
- Terapi ini membantu wanita yg bakal menopaus dgn mengekalkan keupayaan tulang dan mengurangkan kepatahan tulang sepanjang rawatan. Walau bagaimana pun,HRT tidak selalu disyorkan sebagai rawatan pertama osteoporosis kerana mampu meningkatkan risiko mendapat strok, sakit jantung dan juga kanser payudara. Anda perlu bincang dgn doktor mengenai kebaikan dan risiko HRT.

Bisfosfonat
- Ubatan bukan hormon ini membantu mengekalkan keupayaan tulang dan mengurangkan kadar kepatahan. Kadar sel osteoklas akan direndahkan bagi mengurangkan kerapuhan tulang manakala proses penghasilan akan meningkat.

Selective Estrogen Receptor Modulators (SERMs)
- Ubatan yg mempunyai kesan yg sama terhadap keupayaan tulang dan mengurangkan risiko kepatahan terutama tulang belakang.

Kalsitonin
- Hormon yg dihasilkan dari kelenjar tiroid menghalang sel yg memecahkan tulang.


Carta pengambilan kalsium mengikut saranan Pengambilan Nutrisi (RNI)

Bayi
0-5 bulan (menyusu badan)....300 mg
0-5 bulan (susu formula).........400 mg
6-11 bulan..................................400 mg

Kanak-kanak
1-3 tahun...................................500 mg
4-6 tahun...................................600 mg
7-9 tahun...................................700 mg

Remaja
10-17 tahun...............................1,000 mg

Dewasa Lelaki
19-65 tahun...............................800 mg

Dewasa Wanita
Ibu mengandung.......................1,000 mg
19-50 tahun...............................800 mg
Lebih 50 tahun..........................1,000 mg


CEGAH SEBELUM PARAH!
Jaga kesihatan tulang anda dgn mengambil keperluan Kalsium dan Vitamin D yg mencukupi.

OSTEOPOROSIS - SODA POP

Americans drink more soft drinks than ever before. These popular beverages account for more than 25% of all drinks consumed in the U. S.

More than 15 billion gallons of soda pop were sold in the U.S. in 2000. This works out to over one 12-ounce bottle per day for every man, woman and child.

According to the U.S. Department of Agriculture, kids are heavy consumers of soda pop, and they are guzzling those soft drinks at unprecedented rates.

As soda pop becomes the beverage of choice among the nation's youth, and as soda marketers focus on brand-building among ever-younger consumers, we are all faced with nagging questions:

How healthful are these drinks, which provide a lot of sugars, calories and caffeine but no significant nutritional value? And what happens if you drink a lot of them at a very young age?

Soda pop and obesity in youth

One recent independent peer-reviewed study demonstrates a strong link between soda pop consumption and childhood obesity.

Explanations of the mechanism through which soda pop may lead to obesity have not been proven yet, although the evidence for them is strong.

Many people have long assumed that soda, high in sugar and calories and low in nutrients, can make children fat. But this study provides solid, scientific evidence demonstrating this.

Reporting in 'The Lancet', a British medical journal, a team of Harvard researchers presented the first evidence linking soda pop consumption to childhood obesity. They found that 12-year-olds who drank soda pop regularly were more likely to be overweight than those who didn't. For each additional daily serving of sugar-sweetened soda pop consumed during the nearly 2-year study, the risk of obesity increased 1.6 times.

Obesity experts called the Harvard study findings important and praised the study for being prospective. The Harvard researchers spent 19 months following the children, rather than just capturing a snapshot of data from only a single day. It is considered statistically more significant to conduct a study over a long period of time.

Soda pop and tooth decay

Tooth decay is one detrimental health effect of soda pop which even the soft drink industry admits to. In a carefully worded statement, the National Soft Drink Association claims that "there is no scientific evidence that consumption of sugars in soft drinks per se has any negative effect other than dental caries."

Soda pop and bone weakening

The active ingredient in most soda pop is phosphoric acid. The pH of most soda pop is 2.8, which is very acidic. You want your diet to ALKALIZE your body, and ingesting a highly acidic drink like soda pop does the opposite and is very detrimental to your health. Phosphoric acid also leaches calcium from bones and is a major contributor to the rising increase in osteoporosis.

Animal studies show that phosphoric acid, a common ingredient in soda pop, can deplete bones of calcium.

And recent human studies suggest that girls who drink more soda pop are more prone to broken bones. The soft drink industry denies that soda plays a role in bone weakening.

Animal studies, mostly involving rats, point to consistent and clear bone loss with the use of soda pop drinks. But as scientists like to point out, rats and humans are not exactly the same.

Phosphorus, which occurs naturally in some foods and is used as an additive in many others, appears to promote the loss of calcium, thus weakening bones. With less calcium available, the bones become more porous and prone to fracture. There is growing concern that even a few cans of soda pop per day can be damaging when they are consumed during the critical bone-building years of adolescence and childhood.

What happens when these soda pop-drinking individuals become middle-aged adults and they end up with osteoporosis and obesity?

By that time, switching to milk, water, fruits and vegetable juices may be too little too late.