Ulam merupakan gelaran kepada tumbuhan yang dimakan secara mentah atau sekadar dicelur (direndam sekejap dalam air panas) sebelum dimakan bersama nasi. Ulam juga biasanya dimakan bersama dengan perasa seperti budu, cencaluk, atau sambal belacan, sebelum dimakan bersama nasi. Ulam sudah terkenal sebagai hidangan harian utama di kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung. Ulam diambil dari berbagai-bagai bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Ini termasuklah pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan kadang-kadang bunga.
Sayur-sayuran biasa boleh dianggap ulam apabila dimakan sebegitu sahaja. Ini termasuklah sayur-sayuran seperti timun, kubis dan terung. Selain daripada sayur-sayuran biasa, terdapat satu lagi kumpulan ulam ialah ulam tradisional. Ulam tradisional lebih meluas penggunaannya termasuk digunakan sebagai ulam biasa, sebagai bahan masakan seperti dalam penyediaan nasi ulam atau nasi kerabu dan masakan sayur lemak, dan sebagai bahan perubatan seperti penyakit kencing manis atau darah tinggi.
Ulam tradisional
Di Malaysia lebih daripada 120 jenis tumbuhan telah dimakan sebagai ulam yang terdiri daripada pelbagai keluarga tumbuh-tumbuhan. Tumbuh-tumbuhan tersebut terdiri daripada tumbuhan kecil dan melata jenis semusim seperti pegaga, dan sehinggalah kepada pokok-pokok renek dan pokok- pokok besar jenis saka seperti petai, jering, genuak dan kerdas. Pokok jenis saka adalah pokok yang besar dan tinggi. Biasanya tumbuh liar di kawasan pedalaman, di dusun atau di hutan belantara. Pokoknya boleh meninggi atau menjulang antara 20 - 30 meter. Ukuran lilit batangnya boleh menjangkau antara 2 - 5 m.
Penghasilan
Secara amnya ulam tidak ditanam secara komersial. Ulam hanya ditanam secara kecil-kecilan disekitar rumah untuk dimakan sendiri atau dipetik daripada yang tumbuh meliar. Ulam yang ditanam untuk kegunaan sendirian biasanya adalah dari jenis semusim dan mudah ditanam seperti pokok Ulam Raja, selom dan kacang kelisa. Ulam yang berasal daripada pokok saka biasanya dikutip dari tumbuh-tumbuhan yang tumbuh dalam keadaan semulajadi seperti hutan atau dusun. Antara ulam yang termasuk dalam kumpulan ini adalah jering, pucuk putat, kerdas dan rebung. Terdapat juga yang ditanam untuk kegunaan lain seprti untuk buahnya, tetapi sebahagiannya diambil untuk dimakan sebagai ulam seperti jantung pisang, pucuk ubi, nangka muda dan pucuk jambu golok (gajus).
Khasiat ulam
Oleh kerana ulam dimakan secara langsung tanpa dimasak lama terlebih dahulu, kandungan galian seperti mineral dan vitamin utama seperti kalsium (Ca), fosforus (P), besi (Fe), natriu (Na) dan kalium (K) di dalam ulam tidak termusnah oleh haba. Sebagai contoh, daun kaduk didapati mempunyai kalsium (Ca), fosforus (P), dan besi (Fe) yang paling tinggi iaitu sebanyak 446, 50 dan 13.1 mg masing-masing bagi setiap 100g, dibandingkan dengan ulam-ulam lain.
Ulam juga membekalkan serat yang amat di perlukan oleh sistem penghadaman manusia. Serat memainkan peranan sebagai pengisi pada bahan buangan dan memudahkan pergerakan najis dalam saluran usus.
Khasiat perubatan
Ulam juga memainkan peranan penting dalam perubatan Melayu dan kini pakar pengkaji perubatan barat juga turut mengakui khasiat ulam sebagai tambahan yang baik untuk badan. Sebagai contoh, pegaga kini telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai herba menjanakan kecerdasan berfikir di kalangan kanak-kanak selain dapat membantu peredaran darah dan meningkatkan kesihatan kulit.
Ulam jering pula mengandungi sejenis sebatian alkaloid pelawas yang boleh memberi rangsangan untuk membuang air kecil. Selain itu juga jering boleh menjadi penawar yang berkesan pesakit kencing manis sekiranya diambil secara berterusan dengan kadar yang sedikit. Ini kerana kandungan sebatian alkaloid di dalamnya mampu meneutralkan kandungan gula di dalam badan. Daun kaduk pula mempunyai kandungan kalsium yang tinggi yang diperlukan oleh badan untuk memperkuatkan tulang, dan mengelakkan daripada penyakit osteoporosis terutama dikalangan kaum wanita.
Sunday, 5 July 2009
KHASIAT PELBAGAI JENIS ULAM
Posted by farahsza at 11:40 pm 0 comments
WARNA DAN TEKSTUR GINCU
Posted by farahsza at 5:12 pm 0 comments
Labels: kecantikan, tips
PERLUNYA SENAMAN WAJAH
Senaman wajah sememangnya perlu bagi memelihara kekenyalan dan keseriannya. Ikuti gerakan senaman wajah berikut secara rutin setiap pagi.
Posted by farahsza at 5:05 pm 0 comments
MEMELIHARA KUKU SIHAT
Kuku mampu menambahkan keyakinan seseorang dalam penampilannya. Penjagaan kuku ini boleh dilakukan di rumah tanpa perlu membelanjakan wang yang banyak. Anda bukan sahaja akan mendapat kuku yang cantik dan tidak mengganggu bajet perbelanjaan anda. Ikuti tips berikut agar kuku anda tetap sihat.
Posted by farahsza at 5:00 pm 0 comments
Labels: kecantikan, tips
DAHAGANYA.....AYUH MINUM TEH!
Sememangnya teh merupakan minuman pilihan bukan sahaja ketika minum petang, bahkan semasa bersarapan mahupun pada waktu malam. Namun awas! Silapnya pada kita kerana gemar membancuh teh dgn pelbagai bahan pemanis yg tidak sihat. Ikuti rencana tentang teh dan pelajarilah cara baru menyediakan teh!

Posted by farahsza at 1:56 pm 0 comments
TULANG RAPUH RISIKO OSTEOPOROSIS


Carta pengambilan kalsium mengikut saranan Pengambilan Nutrisi (RNI)
Bayi
0-5 bulan (menyusu badan)....300 mg
0-5 bulan (susu formula).........400 mg
6-11 bulan..................................400 mg
Kanak-kanak
1-3 tahun...................................500 mg
4-6 tahun...................................600 mg
7-9 tahun...................................700 mg
Remaja
10-17 tahun...............................1,000 mg
Dewasa Lelaki
19-65 tahun...............................800 mg
Dewasa Wanita
Ibu mengandung.......................1,000 mg
19-50 tahun...............................800 mg
Lebih 50 tahun..........................1,000 mg
CEGAH SEBELUM PARAH!
Jaga kesihatan tulang anda dgn mengambil keperluan Kalsium dan Vitamin D yg mencukupi.
Posted by farahsza at 11:46 am 0 comments
OSTEOPOROSIS - SODA POP
Americans drink more soft drinks than ever before. These popular beverages account for more than 25% of all drinks consumed in the U. S.
The active ingredient in most soda pop is phosphoric acid. The pH of most s

Posted by farahsza at 11:27 am 0 comments