Ulam sememangnya tidak boleh dipisahkan dengan sebahagian besar masyarakat Melayu sejak zaman berzaman lagi. Malah, kini ulam digunakan untuk pelbagai kegunaan dan mempunyai khasiat yang tersendiri untuk kegunaan semua masyarakat. Sebenarnya, ulam terdiri daripada 8,500 spesis tumbuhan berbunga dan 120 spesis ulam lain dan digunakan sebagai pembuka selera.
Petai

Biasanya, tumbuhan ini boleh didapati di kawasan tropika. Ia tumbuh sendiri di dalam hutan atau kawasan kampung. Daunnya berbulu halus dan mempunyai tangkai yang panjang. Buah petai adalah dalam bentuk lenggai. Lenggainya leper dan panjang yang mengandungi sehingga 20 biji benih. Semasa muda lenggainya berwarna hijau dan warna kehitaman setelah tua. Biji petai jeruk dianggap sebagai pembuka selera dan baunya yang kuat. Buah petai mempunyai protein, Vitamin C dan niasin yang boleh mengubati penyakit pada sistem pembuangan air kecil. Ia juga berupaya mengurangkan penyakit kencing manis dan tekanan darah tinggi.
Jering

Kerdas

Terung Pipit

Terung Pipit boleh dimakan bersama tempoyak. Ia digemari oleh masyarakat Hindu yang memanggilnya 'rimbang'. Khasiatnya adalah untuk menerangkan mata terutamanya untuk mereka yang mata rabun.
0 comments:
Post a Comment